Search
Close this search box.

Koritnik: Nikogar ne silimo k cepljenju. Cepljenje postavljamo kot pogoj za delo v organih državne uprave

Pred kratkim je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19. Najnovejše informacije so predstavili minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor NIJZ Milan Krek.

Vlada je na sinočnji dopisni seji izdala odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa: obveznosti osebe, ki je imela pozitiven test HAG, razširja vrsto oseb, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT in področja za katere ne veljajo omejitve zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT in obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnijo pogoja prebolevnosti in cepljenja.

Preberite tudi: Krek: Ob takem trendu konec septembra po 2000 okužb na dan. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson

Obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnjujejo pogoj PC, je predstavil minister Koritnik.

Ob obisku Goriške pred dvema tednoma sem kolegom ministrom predlagal, da se delo v državni upravi lahko opravlja le ob pogoju PC. Osnovni namen je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu in omogočiti nemoteno delovanje državne uprave.

Osnovni namen je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno delovanje državne uprave. Moj namen nikakor ni groziti in rohneti, želim samo, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni, da želimo prispevati k omejitvi naraščanja števila okužb, in da si ne želimo kolapsa zdravstvenega sistema v Sloveniji.
Izjema so zgolj tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za njih bo izjemoma možno samotestiranje še naprej,”
je pojasnil Koritnik.

S prvim oktobrom prehajajo v državni upravi na pogoj PC. Pogoj ne bo veljal za celoten javni sektor.

“Nikogar ne silimo k cepljenju. Cepljenje postavljamo kot pogoj za delo v organih državne uprave. Kdor se ne bo cepil, bo delo opravljal od doma, če narava in vrsta dela to omogoča. Če dela na domu ni možno organizirati pa bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja. Vlada nastopa kot neposredni odgovorni delodajalec, dolžna je zagotavljati varne delovne pogoje. Dejstvo je, da to ni siljenje v cepljenje, tudi prehodno obdobje je predvideno,” je poudaril minister.

“Poudarjam, da nikogar v državni upravi ne silimo k cepljenju. Ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju,” je večkrat opomnil minister in dodal: Imamo jasne dokaze na Švedskem, Danskem in tudi v državah bližje Sloveniji, da spoštovanje teh ukrepov v kombinaciji s cepljenjem prinaša rezultate. Upoštevanje pogoja PCT je ključno za izhod iz trenutne situacije in vračanje v normalne tirnice.


Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo – ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote, in ne za celoten javni sektor.
Ne velja za šolstvo, za šole kot take, velja pa za ministrstvo za šolstvo.”

Ukrep začne veljati 1. oktobra, ko bo za izpolnjevanje pogoja zadoščal že en odmerek cepiva, če bodo do 1. novembra letos prejeli še drugi odmerek cepiva.

Glede obveznega PC pogoja za državno upravo je minister Koritnik na novinarsko vprašanje odgovoril, da tu vlada nastopa kot delodajalec, s tem pa daje zgled vsem delodajalcem v državi, tudi tistim v privatnem sektorju.

Koritnik je tudi dodal, da vlada priporoča delodajalcem, naj zaradi spremenjenih okoliščin glede epidemije covida-19 opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe, pri čemer se posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela. Nato pa naj v skladu s to oceno in upoštevaje splošne epidemiološke razmere organizira delo v okviru svojih pristojnosti.

Edini način da ustavimo ta začaran krog je, da se cepimo. Cepivo ni naš sovražnik. Cepivo ni strup. Strup je virus, ki ga cepivo premaga. Zato vas vse pozivam – cepite se,” pa je dodal minister Poklukar.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
jožko
jožko
2 let nazaj

Ne boš, klukec, večno minister. In takrat te bomo poiskali. Nihče te ne bo silil v nič, lahko boš izbiral.Dve čudoviti opciji boš imel. Sam se boš pa odločil, katera ti je ljubša, he,he.

Dogodki

Pred kratkim je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19. Najnovejše informacije so predstavili minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor NIJZ Milan Krek.