Search
Close this search box.

Koriščenje bonov tudi v planinskih kočah

Planinska sezona 2020 je tik pred vrhuncem. Planinske koče, izjema so nekatere na širšem območju Triglava, so že odprle vrata. Novost letošnjega leta v Sloveniji pa bo, da bo nočitve prvič možno rezervirati preko spleta, je na novinarski konferenci na Mali planini povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Miran Eržen.

Predstavniki PZS so še enkrat opozorili, da bo letos v planinskih kočah, bivakih in drugih objektih – 179 objektov nudi 1400 ležišč – nočitev z zajtrkom mogoče plačati tudi s turističnimi boni. “Koče so pripravljene, pozval pa bi vse planince, da zaradi uporabe bona s seboj prinesejo čim večkrat fotokopiran osebni dokument. To bo zelo olajšalo delo in prihranilo marsikatero nevšečnost,” je povedal Eržen.

A novost sezone bo nov sistem rezervacij, ki bo zaživel v prihodnjih tednih, s čimer se Slovenija pridružuje državam alpskega loka – Avstriji, Nemčiji, Švici, Južni Tirolski in Lihtenštajnu – kjer so tovrstne rezervacije praksa že doslej.

“S tem bo odpadla obremenitev telefonskega naročanja, oskrbnik in naročnik pa bosta videla, koliko je prostih mest v koči. Je pa res, da bo imel oskrbnik po novem pravico odtegniti stroške, ki jih je imel zaradi neodjavljenega prihoda, česar planinci doslej niso bili vajeni. A v hotelih in drugih turističnih zmogljivostih je to že dolgo običajna praksa.” Letos naj bi se sistemu pridružilo 10 do 15 najbolj obiskanih planinskih koč.

V državi še vedno veljajo omejitve zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa, zato bodo zmogljivosti v kočah manjše kot v preteklih letih. “V isti sobi bodo po novem lahko bivali le člani istega gospodinjstva ali pa iste zaključene skupine. Ker bo prostora manj, naj se planinci pravočasno pozanimajo, ali je v kočah prostor za nočitev.”

Strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar je opozoril, da se v prihodnjih 14 dneh odpirajo tudi koče okoli Triglava – dom na Kredarici, dom Planika, dom Valentina Staniča, Pogačnikov dom, Vodnikov dom in koča na Sedmerih jezerih. V vseh bo treba upoštevati tudi navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Novosti pa so tudi na pogoriščih Frischaufovega doma na Okrešlju in Kocbekovega doma na Korošici. Na Korošici so postavili zabojnike, v katerih lahko prespi do 16 ljudi, na voljo bosta tudi osnovna hrana in pijača. Na Okrešlju pa bodo letos stregli samo napitke. Upajo pa, da bo dokumentacija za gradnjo nadomestnega doma čim prej pripravljena. Na PZS čakajo tudi na sredstva iz državnega razpisa za ekološko sanacijo planinskih koč.

Generalni sekretar PZS Matej Planko pa je opozoril, da zaradi epidemije covida-19 tudi planinska sezona ne bo enaka ostalim. Manjkali bodo predvsem številni gostje iz tujine. “Dva meseca in pol zaradi ukrepov ni bilo nobenih organiziranih aktivnosti. Mi smo vseskozi obveščali širšo javnost in planinska društva. S koncem maja je bila epidemija sicer odpravljena, a veljajo določene omejitve pri izvajanju dejavnosti in kar nekaj priporočil. Med opremo za v hribe zato dodajte tudi razkužilo in po potrebi obrazno masko.”

Večje dogodke bo omogočila šele sprostitev, ki je v veljavo stopila ta teden in ko se vnovič lahko zbira do 500 ljudi. A PZS čaka veliko dela, da bodo upravniki koč vsaj delno nadoknadili izgubljene dohodke v aprilu in maju. “Da bi privabili čim več gostov, smo se povezali s Slovensko turistično organizacijo v akciji Zdaj je čas za Slovenijo. Skušamo predstaviti gore, pripravljamo video vsebine. V promocijo bomo vključili tudi prepoznavne obraze s področja planinstva, plezanja in alpinizma,” je o sezoni še povedal Planko.

VIR: STA

Dogodki