Search
Close this search box.

Konopljini proteini za odličen obrok !

Le malokdo ve, da je konoplja rastlina, ki jo gojimo že več tisočletij in spada med prve rastline, ki jih je človek uporabljal in gojil. Danes velja za čudežno rastlino z veliko koristnimi učinki, vsebuje pa tudi ogromno pomembnih hranil in je odličen vir naravnih rastlinskih beljakovin.

Zaradi zlorab se je konoplja pogosto znašla na slabem glasu, vendar je potrebno vedeti, da se za izdelavo konopljinih izdelkov uporablja industrijska oziroma navadna konoplja – še posebej se priporočajo izdelki iz ekološko pridelane industrijske konoplje kot jih imajo v spletni trgovini EkoKor.

Kaj so konopljini proteini?

Proteine z drugo besedo imenujemo tudi beljakovine. Konopljini proteini so kakovosten vir rastlinskih beljakovin, saj so eden redkih rastlinskih virov s popolno aminokislinsko sestavo – to pomeni, da z njimi zaužijemo vse aminokisline, ki jih naše telo potrebuje.

Konopljine proteine pridobivamo s hladnim postopkom razmastitve konopljinih semen. Podobno kot drugi proteini na trgu, so tudi konopljini v obliki prahu, zato boste zanje pogosto zasledili izraz proteinski prah.

Glavne prednosti rednega uživanja konopljinih proteinov

Številne raziskave so pokazale, da ima redno uživanje konopljinih proteinov veliko pozitivnih učinkov. Izkazalo se je, da so konopljini proteini lahko prebavljivi, najboljši rastlinski vir beljakovin, s katerim zadostimo vsem potrebam našega telesa po beljakovinah, bogati z minerali in antioksidanti, odločen vir zdravih maščob in so učinkovito sredstvo v borbi s prostimi radikali.

Zaradi vseh omenjenih lastnosti boste z rednim uživanjem konopljinih proteinov zmanjšali utrujenost in poskrbeli za telesno odpornost. Z njimi boste bistveno prispevali k ohranjanju in pridobivanju mišične mase, hkrati pa poskrbeli za zdrave kosti. Redno uživanje konopljinih proteinov vpliva tudi na delovanje živčnega sistema, razstrupljanje telesa in izboljšanje pretoka krvi po žilnem sistemu.

Postopek pridobivanja konopljinih proteinov

Na trgu je danes kar nekaj ponudnikov konopljinih produktov, vendar se po kvaliteti močno razlikujejo. Proces pridelave in obdelave konopljinih proteinov je zelo različen, to pa v največji meri vpliva na njihovo kvaliteto.

Blagovna znamka EkoKor združuje različne linije BIO CBD in konopljinih izdelkov, med katerimi so tudi konopljini proteini, ki so izdelani na osnovi ekološko pridelane konoplje. Izdelki so 100 % naravni, brez dodatkov in polni bioaktivnih snovi in encimov.

Kaj to pomeni za nas uporabnike? Konopljini proteini so izdelani iz konoplje, ki je ekološko pridelana in ročno obrana. To pomeni, da je s tem zagotovljen najvišji delež učinkovin brez dodanih drugih snovi. Gre torej za BIO izdelek, pri čemer celoten postopek pridobivanja konopljinih proteinov poteka v naslednjih korakih:

  • sušenje obrane konoplje
  • ločevanje konopljinih semen, zelene snovi iz stebla s pomočjo separatorja
  • fino čiščenje konopljinih semen
  • mletje konopljinih tropin ( razmaščene konopljina semena)
  • separacija luščin s pomočjo finega sita

Kako se uporabljajo konopljini proteini?

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin so konopljini proteini vedno bolj priljubljeni. Kljub temu da gre za popolnoma naraven izdelek, pa je pri njihovem uživanju potrebna tudi določena previdnost.
Priporočena dnevna doza je odvisna od vsakega posameznika, pri čemer je potrebno upoštevati dejavnike, kot so telesna teža, športna aktivnost in vadba za povečanje moči v fitnesu.

Zgolj za orientacijo:

  • Povprečen odrasel človek potrebuje 0,70g dnevnega vnosa beljakovin na kilogram telesne teže.
  • Za pridobivanje mišične mase je priporočljivo zaužiti med 1,5 do 2,0g beljakovin na kilogram telesne teže.
  • 30g konopljinih proteinov vsebuje 12 do 15g beljakovin, torej 100g konopljinih proteinov vsebuje več kot 45g beljakovin.

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin postajajo konopljini proteini vse bolj priljubljeni tudi v svetu fitnesa. Športna vadba ni pogoj za njihovo uživanje, vendar se je potrebno zavedati, da so konopljini proteini zgolj prehranski dodatek in ne morejo nadomestiti uravnoteževe prehrane.

S konopljinimi proteini popestrite svojo prehrano

S konopljini proteini lahko na zelo enostaven način popestrite svojo prehrano. Možnosti njihove uporabe je ogromno, potrebno je le nekaj domišljije in ustvarjalnosti.

Najpogosteje se konopljini proteini uporabljajo v različnih proteinskih šejkih oziroma smutijih. V tem primeru jih lahko kombinirate s svojim najljubšim sadjem kot so banane, jagode, maline ali gozdni sadeži. Če imate malo časa za pripravo svoje malice, jih lahko le vmešate v svoj najljubši jogurt ali pa jih dodate v pijačo ali sok.
Konopljini proteini pa ne smejo manjkati tudi v pekovskih receptih. Brez težav lahko z njimi spečete kruh, mafine ali palačinke. Pogosto se uporabljajo namesto moke tudi za zgoščevanje omak.

Ste vedeli?

Podobno kot pri drugih oblikah ekološkega kmetovanja, je tudi v primeru ekološke pridelave konoplje prepovedana uporaba pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil, omejena so pomožna tehnološka sredstva, prepovedana pa je tudi raba gensko spremenjenih organizmov.

Za ekološko pridelavo konoplje pa se vse začne že z izbiro lokacije. Pomembno je, da so površine neonesnažene, brez pesticidov ali težkih kovin. Ob tem je potrebno omeniti, da je ekološko pridelana konoplja običajno pobrana ročno. To pomeni, da med obiranjem ni nobenih plevelov, osnovna surovina za izdelavo izdelkov pa je najvišje kakovosti.

Res je, da ekološka pridelava konoplje zahteva več energije, več časa in stroškov, vendar na drugi strani pomeni tudi združevanje moči z naravo. Vsi izdelki, ki so narejeni iz ekološko pridelane konoplje, pa imajo certifikat SI-EKO-001.

Pri izbiri konopljinih izdelkov je tako najpomembnejše, da prihajajo iz certificirane ekološke pridelave, saj le ta zagotavlja vrhunske izdelke. Za vse ostale informacije se lahko obrnete na strokovnjake Ekološke kmetije Pr Šmajd, ki so vam na voljo na telefonski številki 041 711 476 ali preko e-pošte info@ekokor.si.

Dogodki

Le malokdo ve, da je konoplja rastlina, ki jo gojimo že več tisočletij in spada med prve rastline, ki jih je človek uporabljal in gojil. Danes velja za čudežno rastlino z veliko koristnimi učinki, vsebuje pa tudi ogromno pomembnih hranil in je odličen vir naravnih rastlinskih beljakovin.