Search
Close this search box.

Končno prva lopata! Kdaj pa na Koroškem?

Tako je na zadnjem srečanju s koroškimi župani napovedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. 9. septembra 2020 ob polnoči se je iztekel rok za pritožbe na izbor izvajalca gradbenih del za Gaberke. Pritožbe ni bilo vložene, kar pomeni, da zadržkov za pričetek gradnje v Gaberkah, ki se sicer nahajajo na teritoriju Mestne občine Velenje, ni več. Kdaj pa bo prva lopata zasajena na Koroškem?

Spomnimo, da je bila prva lopata, ki jo je leta 2015 obljubila vlada Mira Cerarja, sprva načrtovana za leto 2019, a se je zaradi mnogih zapletov zamaknila v leto 2020. Postopek za umešanje trase hitre ceste na Koroško, s tem pa tudi vse obljube o začetku gradnje, so se sicer pričele že davnega leta 2004, kar devet let pa je bilo potrebnih za sprejem prvega prostorskega akta na tej trasi, gre za relacijo Velenje – Slovenj Gradec. Vendar na območju slovenjegraške občine gradnje letos še ni mogoče pričakovati. Še bolj zapleteno je umeščanje trase hitre ceste od Slovenj Gradca proti Holmcu, ki poteka zelo počasi.

Za enega od prioritetnih pododsekov Podgorje pri Slovenj Gradcu (Jenina) se je 8. septembra 2020 iztekel rok za prijavo na razpis za izvajalca gradbenih del, na katerega se je prijavilo šest kandidatov. Glede na okoliščine, kako v Sloveniji potekajo javni razpisi, letos ni realno pričakovati izbor izvajalca gradbenih del na Koroškem, kar pomeni, da se pričetek gradnje hitre ceste na Koroškem žal zamika v leto 2021. Prva lopata v Gaberkah pomeni sicer vstopnico za gradnjo 3. razvojne na Koroško, a je pot do končne realizacije bo še trnjeva. V tem času bo Koroška morala znati preživeti v trenutnem prometni odrezanosti. Žal pa bodo ne glede na začetek gradnje, mnoge generacije mladih Korošcev za vedno odšle s trebuhom za kruhom.

Glede na vse okoliščine bo upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, ki je leta 2014 ustanovil iniciativo, v naslednjih dneh odločal o potrebnih aktivnostih in na sploh o smiselnosti nadaljnjega delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Zaključki pa bodo javnosti predstavljeni na novinarski konferenci. HOČ`MO CESTO!

Besedilo: Mladinski svet Ravne na Koroškem

Dogodki