Search
Close this search box.

Komunala Slovenj Gradec v 2022 malenkost zvišuje nekatere cene

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so se danes seznanili s poslovnim načrtom Komunale Slovenj Gradec za 2022 in novimi cenami. Zaradi dražje elektrike bosta s 1. januarjem za od dva do 5,5 odstotka dražji oskrba z vodo in čiščenje odpadne vode. Za pet odstotkov bo dražje tudi ogrevanje. Slovenjgraški svetniki so potrdili tudi proračun za 2022.
Fotografija je simbolična

Medtem ko se drugod po državi cene ogrevanja precej zvišujejo, pa se bodo v slovenjgraški občini s 1. januarjem 2022 cene ogrevanja v primerjavi z letošnjimi zvišale le za pet odstotkov.

Razlog tiči v naložbi v novo kotlarno na lesno biomaso, vredno 2,6 milijona evrov, ki so jo v Slovenj Gradcu uradno odprli oktobra in s čimer so prešli na ogrevanje povsem z obnovljivimi viri. Zaradi te naložbe je višji fiksni del cene ogrevanja, ker je amortizacija večja, medtem ko se variabilni del cene ne spreminja.

Če ne bi izvedli te naložbe in bi toploto za ogrevanje še naprej proizvajali s plinskim kotlom, bi bilo povišanje variabilnega dela cene ogrevanja za končne uporabnike kar 50-odstotno, je za STA pojasnil direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak. Tako pa se cene ogrevanja zvišujejo za pet odstotkov skupno na fiksnem in variabilnem delu.

Cene oskrbe z vodo in za čiščene odpadne komunalne vode in padavinske odpadne vode pa se bodo s 1. januarjem 2022 zvišale za od dva do 5,5 odstotka, razlog za to pa so višje cene električne energije, je pojasnil Dvorjak.

Dvorjak je mestnim svetnikom, ki so vsi po vrsti pohvalili delo komunalnega podjetja, predstavil poslovne načrte za prihodnje leto, ko bodo med drugim nadaljevali z naložbo v ultrafiltracijo vode, izgradnjo manjkajočih vodovodov, nadaljevali bodo z zamenjavami vodomerov, tako da bo 90 odstotkov gospodinjstev opremljenih z vodomeri na daljinsko odčitavanje, načrtujejo tudi pripravo projekta za obnovo toplotnega omrežja.

Medtem pa problematika kadrov v podjetju Komunala Slovenj Gradec po Dvorjakovih besedah predstavlja tveganje. Na trgu je namreč težko dobiti usposobljene delavce, zato si med drugim prizadevajo z različnimi finančnimi spodbudami obdržati obstoječe in tudi pritegniti nove. Trenutno imajo v podjetju 82 zaposlenih, prihodnje leto načrtujejo dve dodatni zaposlitvi. Podjetje za prihodnje leto načrtuje za 9,8 milijona evrov prihodkov in pozitivno poslovanje, tudi za letošnje poslovanje Dvorjak ocenjuje, da bo pod črto uspešno.

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so danes med drugim potrdili tudi proračun za leto 2022, ki je rekordno visok. V primerjavi z osnutkom proračuna se je povišal za 1,1 milijona evrov, predvsem zaradi nekaterih nedokončanih naložb, delež za naložbe pa v primerjavi z osnutkom s 60 na 62 odstotkov proračuna. Pod črto je proračun na vseh treh bilancah vreden dobrih 39 milijonov evrov, je pojasnil vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve na občini Darko Sagmeister.

Največje naložbe v prihodnjem letu bodo dokončanje bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, ureditev poslovne cone Pameče 3, omenjena naložba v ultrafiltracijo vode, ki jo bo izvedla Komunala Slovenj Gradec, gradnja kolesarskih poti in varnih pešpoti v mestu ter druge naložbe v rekonstrukcije cest. Med pomembnejše naložbe sodita dve s področja šolstva, in sicer naložbi v prizidka pri Tretji OŠ in šoli v Podgorju, za kar je občina pridobila državna sredstva.

Podrobnosti proračuna bodo na slovenjgraški občini predstavili na novinarski konferenci v ponedeljek.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
MIHA
MIHA
2 let nazaj

Kdaj dobijo Raduše kanalizacijo? SRAMOTA!!

Dogodki

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so se danes seznanili s poslovnim načrtom Komunale Slovenj Gradec za 2022 in novimi cenami. Zaradi dražje elektrike bosta s 1. januarjem za od dva do 5,5 odstotka dražji oskrba z vodo in čiščenje odpadne vode. Za pet odstotkov bo dražje tudi ogrevanje. Slovenjgraški svetniki so potrdili tudi proračun za 2022.