Search
Close this search box.

Komunala Slovenj Gradec: “Ekološki otoki postajajo divja odlagališča”

Na Komunali Slovenj Gradec opažajo, da se stanje na ekoloških otokih slabša. Zato pozivajo občane MO Slovenj Gradec, da komunalne odpadke ločujejo pravilno in tako pripomorejo k čistejšemu in bolj urejenemu okolju.

Ekološki otoki niso namenjeni odlaganju vseh vrst odpadkov, opozarjajo na slovenjgraški komunali, kjer dodajajo: “Ekološki otoki postajajo divja odlagališča. Takšen razgled, kot je na priloženih fotografijah, nas vse pogosteje pričaka na večini ekoloških otokov. Predvsem pa se to dogaja med vikendi.”

FOTO: Komunala Slovenj Gradec

Kot so še za naš medij pojasnili na komunali, na ekoloških otokih ljudje odlagajo praktično vse, od odpadnih gum, bioloških odpadkov, gradbenega materiala, elektronske opreme, kosovne plastike, pohištva, tekstila … Nepravilno odloženi odpadki so še posebej pogosti na tistih ekoloških otokih, ki so nekoliko oddaljeni od strnjenih naselij.

Še enkrat poudarjamo, da so ekološki otoki namenjeni samo ločenemu zbiranju papirja in kartona, vključno s papirno in kartonsko embalažo ter stekleno embalažo,” so jasni na slovenjgraški komunali, kjer so nam na vprašanje, ali je premalo zabojnikov, zatrdili, da ne.Kajti na ekološke otoke ne moremo postavljati zabojnikov za gume, gospodinjske aparate itd. (le – ti so na zbirnih centrih za odpadke), zabojnikov za stekleno embalažo ter papir in karton, pa je dovolj. Seveda pa je kartonsko embalažo pred oddajo potrebno stisniti za zmanjšanje volumna.”

“V prvi vrsti je naša naloga zagotoviti ustrezno komunalno infrastrukturo za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov iz gospodinjstev, kar pomeni odvoz ločenih odpadkov od vrat do vrat, ureditev zbirnih centrov za odpadke, postavitev ekoloških otokov ter osveščanje uporabnikov in jih seznaniti z navodili za ločevanje odpadkov, za kar se zelo trudimo. Kaj spada v kateri zabojnik, pa naj bo le – ta pred domačo hišo ali na ekološkem otoku je že navedeno na nalepkah, ki so na zabojnikih.”

“Spoštovane občane in občanke prosimo, da na ekološke otoke odlagajo le papir in steklo, ostale komunalne odpadke pa prinesejo v zbirni center Pameče ali Dovže. Le s skupnimi močmi lahko naredimo našo občino čistejšo in posledično prijetnejšo za bivanje.” Več informacij glede ločevanja odpadkov najdete tudi spletni strani komunale https://www.komusg.si, njihovem Facebook profilu TUKAJ, informatorju ter mobilni aplikaciji.

Zanimalo nas je še, kako je s kaznimi. “Glede izvajanja nadzora nad odlaganjem odpadkov izvajalci javnih služb nismo pristojni. Za to je pristojen Medobčinski inšpektorat Koroške. Ob nepravilnostih obveščamo inšpekcijo, ki ugotovljene povzročitelje tudi sankcionira,” so nam za konec pojasnili na slovenjgraški komunali.

Dogodki

Na Komunali Slovenj Gradec opažajo, da se stanje na ekoloških otokih slabša. Zato pozivajo občane MO Slovenj Gradec, da komunalne odpadke ločujejo pravilno in tako pripomorejo k čistejšemu in bolj urejenemu okolju.