Koliko glob za (ne)uporabo mask so inšpektorji izrekli pretekli vikend?

Zdravstveni inšpektorji od petka, ko je začel veljati odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih, do vključno nedelje v nadzoru niso ugotovili neskladnosti, zato niso izrekli nobene globe, so sporočili za STA. Obiskali so 142 gostinskih obratov in 48 prireditev, med njimi tudi kolesarski maraton Franja.

Skupno so inšpektorji v petek, soboto in nedeljo obiskali 208 različnih objektov, med njimi 16 trgovin in dve javni stranišči. Ustavili so se na več dogodkih, tudi na nogometnih tekmah, kulturnih prireditvah, porokah in prostorih za piknik.

Poleg upoštevanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so preverjali predvsem obvezno nošenje zaščitne maske. Kot so ugotovili, so maske nosili tako zaposleni kot stranke. “Tudi pri uporabi razkužil ni bilo ugotovljenih neskladnosti, zato inšpektorji niso izrekli nobene globe,” so zapisali.

Prav tako inšpektorji niso poročali o težavah pri nadzoru. Če bi se to zgodilo, lahko za pomoč vedno zaprosijo policijo. Na zdravstvenem inšpektoratu je sicer zaposlenih 84 pooblaščenih oseb za izvajanje inšpekcijskega nadzora. Na terenu jih je vsak dan med 40 do 60, razporejajo pa se glede na prioritete.

Vlada se je za ponovno obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih na seji minuli teden odločila zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom. Višino globe za kršenje odloka določa zakon o nalezljivih boleznih in znaša od 400 do 4000 evrov.