Search
Close this search box.

Koledniki že trkajo na vrata (FOTO)

Danes, 1. januarja, so koledniki obiskali župana Mute, Mirka Vošnerja, v naslednjih dneh pa jih boste lahko srečali tudi drugje v Dravski, Mislinjski in Mežiški dolini.

Koledovanje izvira iz rimskih časov in se je kot star predkrščanski narodni običaj ohranilo do danes. Od praznika sv. Štefana (26. decembra) pa do svetih treh kraljev (6. januarja) bodo koledniki, preoblečeni v svete tri kralje, po vsej Sloveniji, prinašali ljudem veselo novico, blagoslov, voščili in peli.

Prvi dan v mesecu so Rimljani imenovali calandae. Še posebno pomembne so bile kalende ob začetku leta. Tega dne so rimski meščani v hrupnih sprevodih hodili po mestu, peli in plesali. Koledniki so bili vaški fantje, godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice. S svojimi obhodi so združevali vas v skupnem prazniku.

Po Sloveniji je koledovanje večinoma nekako zamrlo po drugi svetovni vojni, nato pa je na pobudo Cerkve doživelo pravi preporod. Tega je omogočila nova naloga koledovanja, ki mu je dala nov smisel. Tako danes že 26. decembra pa do 6. januarja koledniki po vsej Sloveniji prinašajo ljudem veselo novico, blagoslov, voščijo, pojejo in obenem zbirajo prispevke za človekoljubne in pastoralne projekte slovenskih misijonarjev in misijonark po svetu.

FOTOGALERIJA: FOTO – Facebook TD Muta. Koledniki v Božični vasi na Muti

Koledovanje ljudi povezuje, med koledniki se pletejo prijateljstva, obiskanim, zlasti starejšim, osamljenim in bolnim, pa prinaša veselje in upanje.

Besedila pesmi kolednic so bila in so še skoraj v vsaki vasi drugačna, vendar imajo kolednice podobno vsebino. Prvi del pesmi je namenjen pozdravu hiši (Bog požegni hišo in ljudi, ki živijo notri v nji), v drugem delu pesmi prinašajo koledniki v hišo srečo, zdravje in dobro letino. (Bodi zdrava vam družina in živina …), v tretjem delu pesmi prosijo darov s praznične mize (v Savinjski dolini: Gospodinja in gospodar, kaj nam boste dali v dar? Poglejte, kaj naš bogi Tonč, za nami nosi prazen ronč).

FOTOGALERIJA: FOTO – Facebook Mirko Vošner. Koledniki na obisku pri Mirku Vošnerju

“Na novega leta dan je v naših krajih dolgo prisotna tradicija, da nas po domovih obiščejo koledniki. Prinašajo tople pozdrave, lepa voščila ob novem letu in seveda s tem povezano ljudsko glasbo. Tudi letos je bilo tako in se jim iz srca zahvalim …, je pod fotografijami, objavljenimi na Facebooku zapisal Mirko Vošner.

Trikraljevsko akcijo s koledovanjem pripravljajo tudi na Prevaljah, in sicer v nedeljo, 5. januarja 2020, po drugi dopoldanski sv. maši. Koledniki bodo najprej obiskali Dom starostnikov Na Fari, nato se bodo odpravili po domovih v župniji. Obiskali bodo že prijavljene družine in seveda z veseljem tudi tiste, ki se boste na novo prijavili. To lahko storite pri g. Mileni Verhnjak, GSM: 040 386 033 ali pa oddate vaš naslov kar v škatlico, ki je pri izhodu iz cerkve.

Koledovanje (obisk svetih treh kraljev) tradicionalno prirejajo tudi na območju Vuzenice, kjer trije kralji s pesmijo in z voščilom obiščejo vse hiše na Sv. Vidu. Star ljudski običaj ohranjajo člani Športno turističnega društva Sv. Vid. Koledovanje pa ohranjajo tudi na Ravnah na Koroškem, v Podgorju, v naselju Straže pri Mislinji in tudi v drugih krajih v Mežiški, Dravski in Mislinjski dolini.

Vir: Aleteia, Misijonsko središče Slovenije, Župnija Prevalje

Dogodki