Search
Close this search box.

Ko zadiši po goveji “župi”, palačinkah z drobnjakom, fižolovih zrezkih …

Da bo jutrišnje kosilo zadišalo po pravi nedeljski »župi« potrebujemo en dober kos mesa domače govedine (stegno, pleče, rebrca) in zelenjavo z vrta ter nekaj začimb, ki jih bo danes za nas in vas dal v lonec Hubert Stopar.

Juho kuhamo počasi, na zmernem ognju 2-3 ure. Če želimo, da je juha okusna, meso pa sočno, je zelo pomembno, da se kuha in vre počasi.

Da bom porabil še svež in zelen drobnjak z vrta, sem se odločil, da bom dal v današnjo juho palačinke z drobnjakom.

Sestavine za palačinke z drobnjakom:

  • 2 jajci
  • 1 jušna žlica olja
  • 1 zvrhana čajna žlička soli
  • 14 jušnih žlic gladke moke
  • približno 450 ml mleka
  • velika žlica svežega drobnjak

V posodo damo obe jajci, ki ju zmešamo z električnim mešalnikom ali metlico za stepanje. Dodamo sol in olje ter še malo premešamo. Nato dodamo 7 jušnih žlic moke in okrog 200 do 250 ml mleka. Premešamo. Potem dodamo še 7 jušnih žlic moke in še 200 do 250 ml mleka. Premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic. V maso za palačinke damo veliko žlico nasekljanega drobnjaka.

V ponvi močno segrejemo olje, in sicer na visokem ognju, da se bo zmes lepo prijela ponve. Ko je olje vroče, nanj dodamo eno zajemalko zmesi in počakamo, da palačinka dobi lepo rjavo-zlato barvo. Nato jo obrnemo. Ko so palačinke pečene jih narežemo po želji. Tako je dodatek za v juho pripravljen.

Za vse, ki pa nimate radi sočne govedine, pa bom spekel hrustljavo, počasi pečeno svinjsko potrebuševino (del mesa ob rebrih, ki ga običajno uporabimo za slanino in vsebuje veliko maščob), da bo zagotovo slastna in hrustljava, jo že prejšnji dan mariniramo s soljo in začimbami (česen, kumina, lovor …). Pečemo jo v pečici pri 160 °C, 4-5 ur.

Za prilogo pripravim še pražen krompir, ker je receptov za juho in pražen krompir toliko, kot je gospodinj in gospodinjcev, danes ne bom navajal receptur za te dve jedi.

V današnjem času pa se že skoraj v vsaki družini najde kakšen vegetarijanec, zato je prav, da pripravim tudi kaj zanje. Odločil sem se za fižolove zrezke oz. polpete iz napol suhe fižole.

Sestavine za fižolove polpete/zrezke:

  • 400 g fižole (kuhane ali iz konzerve, barva ni pomembna)
  • 1 jajce
  • 5 dag drobno naribanega sira (naj bo bolj trd)
  • 5 dag drobtin, ki jih lahko pripravimo sami iz posušenega kruha
  • sol, poper
  • sesekljana sveža zelišča (peteršilj, timijan, drobnjak)
  • 1 čebula, sesekljana in pražena na žlici olja ali masti

Vse sestavine zmešamo v mikserju, da dobimo gosto maso, iz katere naredimo fižolove polpete. (Slika 7) in jih popečemo na manjši količini olja.

Tako, naše kosilo je pripravljeno, želim vam dober tek.

Ker smo v juhi skuhali velik kos mesa, nam ga je seveda ostalo, zato bomo iz njega naslednji dan pripravili stari dober »esih flajš«, ki se bo prilegel kot okusna malica ali zgodnja večerja. Kuhano govedino narežemo na čim bolj tanke kose, poljubne trakce. Dodamo narezano čebulo, po možnosti uporabimo rdečo, okusno domače bučno olje, domač jabolčni kis, solimo in popramo po okusu ter dodamo še malo nasekljanega peteršilja. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati vsaj dve uri, da se sestavine, predvsem meso, med seboj dobro prepojijo. Na mizo ga ponudimo ob rezini domačega rženega kruha. Dober tek.