Search
Close this search box.

Ko se pojavi vnetje kolenskega sklepa, ukrepajte pravočasno

Koleno je zapleten sklep, ki je zelo izpostavljen in nosi veliko težo našega telesa. Kolenski sklep je sestavljen iz stegnenice, golenice in pogačice. Med stegnenico in golenico sta dva vezivno hrustančna vložka oziroma meniskusa - medialni je na notranji strani kolena, lateralni pa je na zunanji strani kolena.

Bolečine v kolenu

Bolečine so zelo pogosta posledica bolezni gibal, saj je koleno eden izmed najbolj obremenjenih sklepov. Do bolečin v kolenu lahko pride zaradi več različnih vzrokov:

  • zlomi kosti,
  • poškodbe vezi
  • udarci v koleno,
  • poškodbe meniskusa,
  • artritis,
  • poškodbe celotnega kolenskega sklepa,
  • obraba sklepa – osteoartroza,
  • vnetja kolenčne sluznice,
  • revmatizem,
  • okužbe z bakterijami.

Zelo pogosto vnetje povzroča prav artritis, ki se kaže kot močna bolečina v kolenu. Artritis je strokovni izraz za vnetje sklepov, ki se kaže v toplem, pordelem in oteklem kolenu.

Kako prepoznati pravi vzrok za bolečino?

Zdravniško pomoč poiščite, ko so bolečine kljub obkladkom in mirovanju še vedno močno prisotne. Zdravnik bo preveril gibljivost vašega sklepa in ob katerih gibih se pojavi bolečina. Lahko pride tudi do otekline, ki stiska živce. Pomembno je, da razlikujemo med poškodbo, vnetjem ali okužbo.

Rentgen, ultrazvok in magnetna resonanca bodo pokazali vašo pravo diagnozo. Če je poškodba  obsežna, bo potrebno redno obiskovanje fizioterapevta skozi daljše časovno obdobje, ki vam bo pomagal odpraviti težave in vzroke nastanka težav.

Pravilno zdravljenje s fizioterapijo je usmerjeno v odpravljanje vzrokov nastanka poškodbe ali degeneracije, usmerjenost v zdravljenje simptomov je napačna, prisotna pa je v konvencionalni fizioterapiji. V kliniki Medicofit na prvo mesto postavljajo zdravljenje vzrokov nastanka poškodbe.

Fizioterapija je ključen in najbolj pomemben segment zdravljenja. Pomembno je, da izvajate pravilne priporočene vaje pod nadzorom strokovnjaka. Laično izvajanje vaj lahko povzroči biomehansko okvaro sklepa, ki vodi v degenerativna stanja.

Kako si pomagati pri artritisu kolena?

Gre za vnetje, ki povzroča veliko bolečine. Znaki artritisa so tudi slaba gibljivost, oteklina in rdečica. Največkrat gre za vnetje notranje sklepne ovojnice ali sinovije. Z obiskom fizioterapevta si boste pomagali, omiliti simptome, ki jih povzroča artritis kolena. Gre za progersivno, ne ozdravljivo stanje, ki pa s pravilno pristopom fizioterapije in kineziologije napreduje počasneje simptomi pa so bolj znosni. V kliniki Medicofit izvajajo specialen program managementa degenerativnih stanj, ki vključuje protokole prilagojene za artritis kolena.

S fizioterapijo in kinezioterapijo si povrnete pozitivno razmišljanje, vzdrževanje in izboljšanje vaših gibalnih sposobnosti, simptomi pa so milejši. Izvajali boste specialne vaje po navodilih vašega  terapevta, vaje za krepitev mišic, vaje za sprostitev ali športno masažo.

Poškodba kolenskega sklepa

Če imate ponavljajoče se poškodbe kolenskega sklepa, le te vodijo v degeneracijo sklepne površine in predhodno obrabo. Ko pride do poškodbe ali obrabe, je smiselno upoštevati metodo RICE (Rest-počitek, Ice-led, Compression-povoj, Elevation-dvig). Ta metoda pomaga k hitrejšemu okrevanju. Zavedati se je potrebno, da ob ponavljajočih težavah s kolenom, dolgoročno pomaga le izboljšanje funkcije sklepa s kinezioterapijo, ki vključuje specialne vaje.

V čim krajšem času, si poiščite pomoč,  če v kolenu slišite pokajoče zvoke, ki jih spremlja drobljenje in hkrati ne morete premikati kolena, šepate ali imate hude bolečine.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pomagamo si lahko na več načinov in sicer z:

  1. Imobilizacijo – ko vam zdravnik predpiše longeto ali bergle za razbremenitev kolenskega sklepa.
  2. Fizioterapijo – vaje, ki vam pomagajo pri managementu akutnega stanja in simptomov.
  3. Kineziologijo – specialne vaje, ki vam povrnejo funkcijo kolenskega sklepa.
  4. Protivnetnimi zdravili – pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino

Trajne težave s koleni odpravi le skupno delovanje fizioterapije in kineziologije, ki je usmerjeno v izboljšanje funkcije sklepa.

Do poškodb lahko pride tudi zaradi razvojnih nepravilnosti v otroštvu, ko smo kot otroci zelo hitro zrasli. Tako lahko na pregledu ugotovimo, da pogačica gladko drsi po žlebu med kondili.

V kliniki Medicofit izvajajo specialen diagnostični pregled za ugotavljanje motenj v delovanju kolenskega sklepa. Izvidi so lahko negativni in ne zahtevajo, da prekinete s svojimi športnimi aktivnostmi ali obremenitvami, ki jih izvajate. Nujno je, da pričnete z izvajanjem vaj, ki spodbujajo osnovno motoriko in krepijo štiriglavo stegensko mišico.

Zato je posvet s kineziologom ali terapevtom priporočljiv, da vam bo predpisal in pokazal pravilno izvedbo vaj, ki jih je vsekakor dobro redno izvajati. Če radi tečete, je lahko pogosta težava tudi tekaško koleno, ki povzroča bolečine po končanem teku.

Prepoznamo ga kot bolečino na zunanji strani kolena. Na dotik nas močno zaboli, bolečina pa je prisotna tudi ko stojimo ali če koleno upognemo do kota 30 stopinj. Tudi tu nam lahko pomaga fizioterapevt.

Osteoartroza ali obraba sklepa

Najbolj pogosto začetno bolezensko stanje poteka na sklepnem hrustancu. Ker se s staranjem sklepni hrustanec spreminja, površina postaja neravna, razpokana, v njem se nabira količina vode. Tako hrustanec postaja bolj občutljiv in vse bolj tanjši.

Pogosti znaki, ki se pojavijo pri osteoartrozi so predvsem na malih sklepih rok. Trdi vozli, ki nastanejo na zadnjih členkih prstov imenujemo Heberdenovi vozli. Pri večjih sklepih se pojavijo bolečine ob daljših obremenitvah kot je hoja ali daljši stoječi položaj. Pojavi se tudi okorelost po večurnem sedenju.

Kako si sami lahko lajšamo težave?

Cilj zdravljenja je lajšanje sklepne bolečine, zmanjšanje okorelosti in izboljšanje gibljivosti. Redna telesna aktivnost, vključevanje v terapevtske programe in razbremenitev na delovnem mestu pomagajo zmanjšati bolečino in ustavijo napredovanje bolezni.

Najbolj pomembna je specialna telesna aktivnost v okviru kinezioterapije. Za zmanjšanje bolečin priporočamo tudi masažo z ledom pri vnetem sklepu, uporabo električnih tokov in obsevanje z ultrazvokom.

Revmatizem

Revmtizem je kronična bolezen, ki prizadene okostje in mehke dele okoli sklepov. Lahko poteka v blažji ali hujši obliki. Kaže se kot oteklina, pordelost sklepov in jutranja okorelost mišic. Pogosto prizadene več sklepov hkrati in ne le enega. Najbolj pogosta oblika revmatičnih obolenj je revmatoidni artritis, kjer prihaja do občasnih ali stalnih vnetij.

Pogosta je tudi artroza v kolkih, kolenskih sklepih in hrbtenici. S pravočasnim zdravljenjem, revmo lahko umirimo in ustavimo njeno napredovanje.

Kako si lahko pomagamo?

Priporočljiv je obisk zdravnika, fizioterapevta ali kineziologa, saj imajo veliko izkušenj na tem področju in vam tako lahko pomagajo. Z vajami, terapijami in nasveti, boste vašo bolečino hitreje omilili in jo zaustavili, da ne napreduje.

Poleg strokovnjakov pa lahko veliko pripomoremo tudi sami in sicer:

  • Če imamo prekomerno težo je potrebno shujšati. Teža namreč pritiska na nosilne sklepe.
  • Poskrbite za zdravo prehrano in antioksidante. Primerni so vitamin B, C in E.
  • Zmanjšajte vnos hrane, ki je živalskega izvora.
  • Toplota lajša bolečine in sprošča mišice. Večkrat lahko obiščete savno, si na boleče mesto polagate termofor ali uporabljate druge tople obloge, ki so temu tudi namenjene.
  • Redno telovadite. Gibanje je naravni proces, saj nismo ustvarjeni za sedenje ampak gibanje in premikanje.
  • Redno sproščanje (joga, čvrst spanec, pilates).

Dogodki

Koleno je zapleten sklep, ki je zelo izpostavljen in nosi veliko težo našega telesa. Kolenski sklep je sestavljen iz stegnenice, golenice in pogačice. Med stegnenico in golenico sta dva vezivno hrustančna vložka oziroma meniskusa - medialni je na notranji strani kolena, lateralni pa je na zunanji strani kolena.