Search
Close this search box.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec gostila prof. dr. Renato Salecl (FOTO)

V torek, 6. februarja 2024, je knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec gostila filozofinjo, sociologinjo in častno občanko MO Slovenj Gradec, prof. dr. Renato Salecl.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, je včeraj, 6. 2. 2024, na pogovornem večeru ob prihajajočem osrednjem slovenskem kulturnem državnem prazniku, gostila izjemno mednarodno uveljavljeno pisateljico, filozofinjo in sociologinjo prof. dr. Renato Salecl.

Gostja je med drugim spregovorila o domu, ki ga najde v večjih mestih po svetu. O napetostih, stavkah in razpadu državnega sistema. O grobosti in empatičnih maskah, ki preprečujejo propad družbe.

Spregovorila je tudi o družbenih omrežjih in ostalih platformah, njihovi manipulaciji, nevarnostih in porastu sovražnega govora zaradi njih. O ohranjanju skupnosti in izogibanju individualizmu. O vsem tem in še o čem je tekel pogovor, ki ga je vodila nekdanja novinarka Janja Koren.,

Knjižne prostore je napolnilo precejšnje število obiskovalcev, kateri so z veseljem prisluhnili pogovoru.

Prof. dr. Renata Salecl, od leta 2019 tudi častna občanka Mestne občine Slovenj Gradec.

Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler je na družabnem omrežju Facebooka zapisal:Mednarodno uveljavljena pisateljica, filozofinja, sociologinja in naša častna občanka prof. dr. Renata Salecl se mudi v rodnem Slovenj Gradcu, ki je po njenih besedah za njo vedno in vnovič čisto drugačen. Še pred pričetkom pogovora z Janjo Koren v Knjižnici Ksaverja Meška sva uspela spregovoriti o sodelovanju na področju mednarodnih odnosov, sploh o odnosu s Hirošimo in Nagasakijem, mestoma na Japonskem, ki se tako kot Slovenj Gradec ponašata z nazivom mesto glasnik miru. Naslednje leto namreč obeležujemo 80 let od atomskega bombardiranja zgoraj omenjenih mest.”

Renata Salecl, rojena 9. 1. 1962 v Slovenj Gradcu, je slovenska filozofinja, sociologinja in pravna teoretičarka. Je glavna raziskovalka na zasebnem Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in profesorica na višji šoli Brikbeck v Londonu. Na Ekonomski šoli v Londonu je predavala nekaj časa kot gostujoča profesorica o čustvih in pravu. Prav tako vsako leto uči še na šoli Benjamina N. Cardoza v New Yorku, kjer se njena predavanja nanašajo na psihoanalizo in pravo. Od leta 2012 dalje kot gostujoča profesorica predava na oddelku za socialno znanost, zdravje in medicino na višji šoli King’s College v Londonu. Poleg zgoraj naštetih dejavnosti je napisala tudi številne knjige, v katerih bralcem poda svoje razmišljanje in zaključke. Le-te so bile prevedene v več kot 13 jezikov. Zaenkrat je edina Slovenka, ki je spregovorila na konferenci TED.

Vir: MO Slovenj Gradec in Wikipedija

Fotogalerija

Dogodki

V torek, 6. februarja 2024, je knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec gostila filozofinjo, sociologinjo in častno občanko MO Slovenj Gradec, prof. dr. Renato Salecl.