Ključni partnerji pri izvedbi projekta deinstitucionalizacije v CUDV Črna pozdravljajo projekt in so pripravljeni sodelovati

Ključni partnerji pri izvedbi projekta deinstitucionalizacije v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni pozdravljajo projekt in so pripravljeni (še nadalje) sodelovati pri njem. To je bilo osnovno sporočilo prve konference, ki so jo v CUDV Črna pripravili za predstavnike lokalnih skupnosti, torej župane vseh občin in njihove predstavnike, za Center za socialno delo Koroške Slovenj Gradec in njegove dislocirane enote, za Koroški zdravstveni dom Ravne in Dravograd, društva Sožitje v Dravski, Mislinjski in Mežiški dolini ter Regijsko razvojno agencijo Koroška.
cudv 1 KN

Konferenca je potekala v sredo,  26. maja, v elektronski obliki – preko aplikacije ZOOM, in je bila zelo dobro obiskana. Prisotna je bila večina vabljenih, torej kar 28 predstavnikov omenjenih lokalnih skupnosti, ustanov in društev.    

V uvodnem prispevku je direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik, podrobneje predstavila projekt deinstitucionalizacije, ki pomeni prehod od institucionalne oblike varstva do oskrbe v skupnosti.

Predstavila je vsebino in namen projekta, ki zajema priprave na preobrazbo Centra, plan prehoda uporabnikov v bivanje v skupnosti, iz investicijskega dela pa so bile prikazane idejne rešitve za posamezne stanovanjske skupine na šestih različnih lokacijah na Koroškem.

Direktorica je tudi povedala, kako bo potekalo informiranje širše javnosti v lokalni skupnosti in izrazila pričakovanja ter navedla izzive, ki čakajo vse akterje. Svoja pojasnila in trenutne aktivnosti so predstavile tudi vodja projektne skupine, ustanovljene prav za ta namen, Žana Avberšek ter vodje lokalnih mrež na projektu Jana Stopajnik, Sonja Ditinger in Maruša Š. Janet.

V razpravi so prav vsi sodelujoči pohvalili bistvo projekta, torej prehod v humanejše oblike bivanja uporabnikov in tudi način, kako so se v CUDV Črna tega lotili.

Vsi so tudi, po svojih najboljših močeh, izrazili pripravljenost sodelovati. Predstavnica društva Sožitje je že predlagala eno izmed morebitnih bodočih storitev v skupnosti, ki trenutno manjka, in sicer, da bi dejavnost razširili na počitniško varstvo tudi za osebe, ki niso vključeni v zavod. Izražena je bila tudi želja, da bi projekt predstavili na občinskih svetih. Na slednje je direktorica odgovorila, da se bodo na povabilo z veseljem odzvali.    

Besedilo: Marko Vrečič (CUDV Črna)

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.