Kljub množični peticiji je bil pes usmrčen. Zakon druge možnosti ne dopušča

Tragičen dogodek, ki se je zgodil v Mengšu in v katerem je za posledicami večjega števila ugrizov psa Rona življenje izgubila 8-letna deklica še vedno odmeva. Pes, ki je bil zadnjih 14 dni nastanjen v zavetišču Meli je bil včeraj zjutraj evtanaziran, poroča spletni portal Pes moj prijatelj.
hand-4316948_1280

Po napadu so se na družbenih omrežjih pojavili številni zapisi, da je bila dekličina smrt splet nesrečnih okoliščin. Peticijo proti evtanaziji psa je podpisalo več kot 12 tisoč ljudi, a zaman. Zakon drugačne možnosti ne predvideva, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo.

Kot so zapisali na portalu Pes moj prijatelj so že pred dnevi pri pristojnih preverjali, ali obstaja kakšna možnost, da bi psa pustili pri življenju, k čemur so jih pozvali mnogi državljani in tudi društva za zaščito živali in ali so seznanjeni s peticijo “Proti evtanaziji Rona”, ki jo je podpisalo preko 12 tisoč ljudi. “Uradni veterinar mora v skladu z Zakonom o zaščiti živali odrediti usmrtitev psa, če je ta “z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka”Druge možnosti zakon ne dopušča,” so jim v kratkem odgovoru sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Odločbo o usmrtitvi psa je veterinarska inšpektorica Darja Orter Kolšek v četrtek izdala Zavetišču Meli v Trebnjem, kjer so po tragediji skrbeli za psa, poroča STA. Na odločbo se je odvetnica Monika Poje, ki zastopa lastnike psa, pritožila. Lastniki so si namreč prizadevali, da mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem ne bi usmrtili.

Po navedbah policije se je osemletna deklica 17. marca na dvorišču stanovanjske hiše v Mengšu približala večjemu psu, ki je bil privezan z verigo. Pes je deklico napadel in ogrizel, ta pa je kasneje zaradi poškodb na kraju umrla. Dvorišče stanovanjske hiše je bilo sicer ograjeno, a so bila dvoriščna vrata odprta. Na kraj dogodka je prišla tudi odrasla oseba, ki je psa odstranila in poklicala reševalce, a je deklica kljub hitri zdravniški pomoči na kraju zaradi poškodb umrla.

VIR: Pes moj prijatelj, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.