Search
Close this search box.

Klestila je toča, meteorna voda poplavljala objekte ter ceste

Območja občin Ajdovščina, Dravograd, Črna na Koroškem, Gornji Grad, Kamnik, Mislinja, Prevalje, Slovenj Gradec in Vuzenica je popoldne zajelo neurje. V občini Nova Gorica je toča poškodovala streho objekta, v naselju Gradišče v Mestni občini Slovenj Gradec pa je plaz zasul stanovanjski objekt. Marsikje so na delu gasilci, ki odpravljajo posledice nalivov in toče.
Reka Mislinja v Turiški vasi. FOTO: Bralka

Toča, ki je nekaj po 16. uri zajela območje nad Colom na Ajdovskem, je poškodovala streho objekta v kraju Bela v bližini Podkraja. Poveljnik gasilske zveze Ajdovščina Kristijan Polanc je za STA pojasnil, da še oskrbujejo objekte, ki jih je poškodovala toča. S strehe enega od objektov so odstranili poškodovane sončne panele, občanom pomagajo s prekrivanjem poškodovanih streh. Toča je poškodovala tudi nekaj avtomobilov.

Sodeč po objavah na družbenih omrežjih je toča povzročala težave tudi na Postojnskem, točna zrna, ki so padala v okolici Logatca, so ponekod presegla premer štirih centimetrov. Močna nevihta, ki je v nekaterih krajih postregla z debelo točo, je popoldne zajela tudi območje severovzhodno od Idrije.

VIDEO: “Severovzhodno od Idrije je popoldan nastala močna nevihta, ki je v nekaterih krajih postregla z debelo točo. Tako je tolklo v kraju Zavratec nad Idrijo. Hvala CIC za poročanje,” so zapisali na spletnem portalu Neurje.si.

Severovzhodno od Idrije je popoldan nastala močna nevihta, ki je v nekaterih krajih postregla z debelo točo. Tako je tolklo v kraju Zavratec nad Idrijo. 🌩️Hvala CIC za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 14. avgust 2020

Gasilci so posredovali tudi v Gornjem Gradu, kjer je pri bencinski črpalki poplavilo cesto, v Bočni pa je poplavilo prostore treh stanovanjskih hiš, iz katerih so morali črpati vodo.

Močan dež je zajel tudi del občine Kamnik in sicer naselja Bela, Motnik, Okrog pri Motniku in Špitali. Razliti hudourniki so povzročali zastoje in nanašali blato na cestišče, zalitih pa je bilo tudi nekaj kleti. Na delu so prostovolnni gasilci Kamnika, Motnika in Špitaliča.

Kratkotrajno neurje ni prizaneslo niti obali, kjer se je v Piranu po dosedanjih podatkih poškodoval dimnik stanovanjske hiše in drevesi.

Na Koroškem, kjer so se s posledicami močnega vetra spopadali že v četrtek popoldne, so prva današnja neurja po podatkih centra za obveščanje povzročila težave predvsem zaradi posledic neurja in naraslih meteornih voda na območju občin Mislinja, Slovenj Gradec, Dravograd in Vuzenica.

Slovenj Gradec

V popoldanskih urah je neurje z močnimi nalivi zajelo občino Slovenj Gradec. Posredovali so gasilci PGD Pameče Troblje, PGD Slovenj Gradec, PGD Šmartno, PGD Legen in PGD Stari trg. V Pamečah so meteorne vode ogrožale več stanovanjskih objektov in gospodarski objekt. Neprevozne so bile nekatere lokalne ceste v naselju Pameče, Gradišče in Legen ter cesta na Kope. Na Gradišču je zemeljski plaz spolzel do stanovanjskega objekta. Gasilci so preusmerjali tok vode, čistili propuste in ceste, iz gospodarskega objekta črpali vodo ter odstranili naneslo zemljino izpred stanovanjskega objekta plaz pa prekrili s folijo.

VIDEO: Neurje v MO Slovenj Gradec – Gradišče, 14. 8. 2020. Avtor posnetka: Matej Anželak

Danes je za nami zelo pestro popoldne. Okoli 16. ure se je nad našo občino razbesnelo neurje. Zaradi večjega števila intervencij so našo pomoč zahtevali kolegi iz PGD Pameče Troblje. Z več ekipami iz našega društva smo izvozili na več lokacij v Pameče, Troblje in na Gradišče, kjer smo črpali vodo iz poplavljenih objektov, preusmerjali hudournike od objektov nazaj v struge, čistili prepuste in struge ter pomagali pri sanaciji plazu. Izvozili smo z GVC 16/25, TRV 2D, GVM-1 in PV-1. Med posredovanjem na lokacijah smo iz ReCO Slovenj Gradec dobili še obvestilo o prometni nesreči na cesti Slovenj Gradec – Mislinja pri naselju Šmartno, kjer sta trčila osebno vozilo in avtodom. Zavarovali smo kraj nesreče in do prihoda policije usmerjali promet. Poškodovanih na srečo ni bilo. Izvozila je dežurna ekipa, ki je bila v enoti z TRV-1 ter ekipa iz terena z TRV 2D, ki se je kasneje vrnila odpravlajt posledice neurja. Nekaj utrinkov današnjega razdejanja pa v galeriji,” pa so preko Facebooka sporočili člani PGD Slovenj Gradec.

Dravograd

Ob 16:33 je neurje z močnimi nalivi zajelo občino Dravograd. Meteorna voda je zalila proizvodne prostore podjetja v Otiškem Vrhu. Gasilci PGD Šentjanž so prečrpali vodo iz poplavljenih prostorov in očistili jaške.

Mislinja

Ob 16.16 je neurje z močnim dežjem zajelo občino Mislinja. V Movžah so gasilci PGD Mislinja odmašili zamašene propuste in preusmerjali vodo.

VIDEO: Neurje v občini Mislinja – Dovže. Avtor posnetka: Darijo Lukič

Vuzenica

Ob 16:49 je neurje z močnimi nalivi zajelo občino Vuzenica. Na Pohorski cesti v Vuzenici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo in naplavila lokalno cesto. Gasilci PGD Vuzenica so odmašili zamašen propust in preusmerili tok vode od objekta. Očistili in sprali so naplavine v dolžini 500 metrov ter sprostili promet.

Prevalje

Ob 16.01 so prevaljski gasilci dobili poziv za odkrito/poškodovano streho na Dolgi Brdi. Ob prihodu na kraj je bilo ugotovljeno, da je streha že poškodovana od 3.8. “Prosimo, da v takšnem primeru takoj zaprosite za pomoč, da ne bomo zopet v največjem nalivu pokrivali strehe in izpostavljali svojih gasilcev,” so v sporočilu za javnost zapisali člani PGD Prevalje.

Črna na Koroškem

O posledicah neurja poročajo tudi iz Črne na Koroškem, kjer je po besedah domačinov utrgalo cesto Pod kmetijo Kordež v Topli. Kjer je klestila tudi toča. Na delu so cestni delavci in občinska služba.

VIDEO: Neurje v Topli. Avtorica posnetka: Cvetka Fajmut

Nad Slovenijo od zahoda prihajajo novi pasovi neviht. Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da bodo v prvem delu noči še možni močni krajevni nalivi in sunki vetra, nato se bo vreme umirilo. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Vir: STA, SPIN, Neurje.si

Dogodki

Območja občin Ajdovščina, Dravograd, Črna na Koroškem, Gornji Grad, Kamnik, Mislinja, Prevalje, Slovenj Gradec in Vuzenica je popoldne zajelo neurje. V občini Nova Gorica je toča poškodovala streho objekta, v naselju Gradišče v Mestni občini Slovenj Gradec pa je plaz zasul stanovanjski objekt. Marsikje so na delu gasilci, ki odpravljajo posledice nalivov in toče.