Kdo je upravičen do dodatka za delo v rizičnih razmerah?

money-4823268_1920

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili kako je glede dodatka za delo v rizičnih razmerah v povezavi z očitki Sindikata policistov Slovenije.

Komisija za razlago Kolektivne pogodbe za javni sektor je sprejela razlago glede dodatka za delo v rizičnih razmerah, iz katere izhaja, da so do tega dodatka upravičeni vsi, ki v času epidemije novega koronavirusa opravljajo delo in naloge v nevarnih pogojih dela.

Po navedenem je razumljivo, da bodo tako policisti, kot drugi zaposleni v Policiji in Ministrstvu za notranje zadeve upravičeni do tega dodatka za čas dela, ko opravljajo naloge v nevarnih pogojih, zaradi česar so izpostavljeni tveganju za življenje ali zdravje, so pojasnili na ministrstvu.

Razlike glede izpostavljenosti tveganju:

Med zaposlenimi, ki prihajajo na delo v času epidemije pa obstajajo razlike glede izpostavljenosti tveganju. Recimo policisti in drugi zaposleni, ki svoje naloge opravljajo pretežno v pisarnah, niso izpostavljeni enakemu tveganju kot tisti policisti, ki izvajajo delo na terenu in so ogroženi zaradi neposrednega stika z drugimi osebami.

Ministrstvo za javno upravo je v zvezi z implementacijo sprejete razlage Komisije na ministrstva že naslovilo predlog, na podlagi katerega naj bi bile pripravljene enotne usmeritve, ki bi zagotovile enako obravnavo zaposlenih glede upravičenosti do tega dodatka.

Kot izhaja iz KPJS in razlage komisije, je pravica do tega dodatka vezana na čas, ko zaposleni opravlja delo in naloge v nevarnih pogojih dela, zato je s strani ministrstva, pristojnega za plače v javnem sektorju, predlagano, da se prouči možnost pristopa, da bi se določil enoten okvir za ravnanje delodajalcev glede izplačila tega dodatka.

Dodatek za ves čas prisotnosti na delu:

Zaposleni, katerih delo vključuje neposredno delo z okuženimi osebami, potencialno okuženimi osebami, odkrivanje okuženih oseb in izvajanje pooblastil za namen zajezitve in omejevanja epidemije, bi bili upravičeni do dodatka za delo v rizičnih razmerah za ves čas prisotnosti na delu.

Preberi še:  30-letni Ravenčan po nesreči z motorjem: "Po 333 dneh od nesreče so kosti že toliko zaceljene, da lahko naredim nekaj majhnih korakov brez pomoči bergel"

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je mnenja, da ni korektno, da se na članice in člane Sindikata policistov Slovenije ter druge zaposlene naslavlja dopis, v katerem je navedeno, da naj bi bili za vlado in delodajalca tisti, ki kot najbolj izpostavljena poklicna skupina izpostavljajo svoje zdravje ali življenje, nepomembni.

Ravno nasprotno, vlada zagotavlja, da bodo najbolj izpostavljene poklicne skupine zagotovo prejele dodatek za delo v rizičnih razmerah in med njimi so tudi policisti, ki delajo v nevarnih pogojih.

Vlada je v interventnem zakonu, ki naj bi bil uveljavljen še v tem tednu, predlagala uvedbo novega dodatka za nevarnost in poseben obremenitve v času epidemije COVID-19, do katerega bodo lahko upravičeni tisti, ki bodo zaradi obvladovanja epidemije nadpovprečno ogroženi oziroma prekomerno obremenjeni. Tudi za ta dodatek bodo sredstva zagotovljena v državnem proračunu.

Minister Hojs je ob tem še poudaril: “Poteze Sindikata policistov Slovenije zadnjih dni mi porajajo upravičen dvom, da si ta sindikat resnično želi korektnega sodelovanja, k čemur sem se sam v javnih nastopih večkrat zavezal.”

VIR: gov.si

prijavi se

prijavi se v svoj račun