Search
Close this search box.

Kdo je Korošec, ki vam pripravi nevsakdanjo pizzo in načrtuje obisk masterclassa v Neaplju

Jan Butolen je Ravenčan, o katerem se zadnje čase veliko govori, saj na Koroškem dober glas pač hitro seže v deveto vas. Je priljubljen, nasmejan, prijazen in predvsem zelo deloven.

Obdobje covida je imelo veliko negativnih posledic, a za mnoge je bil to tudi čas ustvarjalnosti, novih in plodnih idej. Ideja o projektu PizzaLab je namreč nastajala in nastala v času covida. Jan Butolen je imel takrat obilico časa, ki ga je dobro izkoristil. Pričel je spoznavati svet napolitanskih pizz. Od različnih mok, fermentacije le teh, do pelatov, sirov in tako naprej. Začelo se je testiranje s kombinacijami okusov, da se eno z drugim poveže v celoto in da nastane pizza, ki vam jo danes na dogodkih postrežejo in na katero so ponosni.

Projekt PizzaLab je na Koroškem odlično sprejet. Kakšna pa so bila predhodna pričakovanja?

Jan nam odgovarja: »Ko smo sedeli za mizo, smo rekli, da bomo ponudili 100 pizz na dan, to nam je bil cilj. Nismo si mislili, da bomo vse evente vnaprej razprodali. To si štejemo v veliko čast in je hkrati odgovornost in motivacija za naprej, da vas razvajamo z novostmi tudi v prihodnje. Ni lepo, da bi zaspali na lovorikah.«

Ko Janu podamo kompliment, da se govori, da je ta pizza menda daleč najboljša naokoli, nam skromno odgovori, da to pravijo drugi, on pa vedno išče prostor za izboljšave, saj je sam svoj največji kritik.

V čem se vaša pizza razlikuje od drugih?

»Razlik pa je po moje ogromno. Vse se začne pri testu, v katerega vložimo največ truda. Ne nazadnje je postopek izdelave testa za pizzo za Italijane prava umetnost, v katero vložijo največ truda. Naše testo je fermentirano minimalno 72h pred samo peko. Fermentacija da testu dober okus, hkrati pa naredi pizzo lažjo in nam ne obleži v želodcu. Testo za vikend začnemo pripravljati že v torek, tako da nam tudi časovno vzame ogromno. Za testo ne uporabljamo klasičnih mok, ampak napolitanske moke tipa 00. Ogromno sestavin uporabljamo napolitanskih, med drugimi tudi pelate vrste San Marzano, pa mozzarello “fior di latte”, ki dobesedno pomeni mlečni cvet. Pizze nadgradimo z lokalnimi sestavinami, kot so butični pršut pršutarne Ščuka ali pa lokalna ekološka salama EKO kmetije Vogelnik in še bi lahko našteval. Vsaka sestavina je skrbno izbrana in vnaprej preizkušena, preden jo dodamo na meni.«

Zgornji opis nastanka te nevsakdanje pizze veliko pove in tudi, ko poslušamo Jana, se čuti entuziazem in strast, ki jo skrbno vlaga v nastanek te kulinarične dobrote, katere korenine segajo v Italijo. Njegova predanost delu se čuti in okusi.

Pizza Jana Butolena je nevsakdanja in je ni mogoče dobiti vsak dan. Imajo dogodke, ki se jih trudijo organizirati vsak drugi vikend. Vsekakor pa bodo prisotni tudi drugje, v kolikor bodo dobili vabilo in jim bo časovno uspelo, se bodo dogodkov z veseljem udeležili.

Zaenkrat pa delujejo po sistemu rezervacij. Same datume eventov objavijo na socialnih omrežjih (TUKAJ) in na spletni strani www.pizzalab.si, kjer se opravi rezervacija.

Projekt PizzaLab je nekaj mesecev nazaj zaživel v Dravogradu. Seveda smo bili radovedni zakaj je Jan izbral prav znano gostišče Begant, ki se nahaja v Otiškem vrhu?

»Tomaž je moj zelo dober prijatelj in njihova gostilna Begant za vikende ne obratuje, saj ponujajo malice od ponedeljka do petka, vikende pa so zaprti. Tako, da sem to zadevo imel kar pred nosom in res sem hvaležen tako Tomažu, kot Nevenki, za pripravljenost na to sodelovanje in pa seveda za vso zaupanje, ki gre vzajemno s tem.«

Kaj pa načrti za prihodnost?

»Načrtov je ogromno, se pa vse odvija zelo hitro. Ena izmed želja in načrtov je obisk masterclassa v Neaplju. Želja je tudi “food truck”, da lahko našo pizzo približamo ne samo Korošcem, ampak tudi celotni Sloveniji.«

Za vse ljubitelje pizz je to zagotovo nekaj, kar preprosto morate poskusiti, nam se že cedijo sline. Janu pa želimo uspešno pot tudi v prihodnje. Prepričani smo, da bodo Koroške nevsakdanje pizze segle tudi izven meja naše regije. Bravo in dober tek!

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Maksimilijan ČAS
Maksimilijan ČAS
1 leto nazaj

Naročam poizkus pice za dve osebi prosim javite termim.
Lp

Dogodki

Jan Butolen je Ravenčan, o katerem se zadnje čase veliko govori, saj na Koroškem dober glas pač hitro seže v deveto vas. Je priljubljen, nasmejan, prijazen in predvsem zelo deloven.