Search
Close this search box.

Kdo in kaj je KOROŠKA PRIDE: »Za nasmeh vseh lic, za sobitje src, za eno samo ljubav«, to je ponos.

Najverjetneje ste besedo »Pride«, prebrali narobe. Poskušajte jo izgovoriti, kot bi to storili Američani. Ste poskusili?

Sedaj veste, o čem govorimo. Zavod Koroška Pride je neprofitna, nevladna organizacija devetih Korošic, ki se je odločila, da se izpostavi v boju za pravice LGBT+ skupnosti. Mesec junij je mesec ponosa, bolj poznan kot »Pride month«, ko po vsem svetu potekajo Parade ponosa. To so množični protesti, ki opozarjajo na še vedno prisotno diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti in identitete. Tudi na Koroškem bo letos organizirana — prav s strani skupine Koroška Pride.

Namen in vzrok ustanovitve zavoda pravijo članice, da se skriva v samem imenu: Zavod Koroška Pride, center za razvoj enakopravnosti. Njihovo primarno vodilo je delovati za dobro skupnosti LGBT+ tam, kjer so začutile pomanjkanje tovrstnega boja. LGBT+ osebe v ruralnih območjih obstajajo in kot pravijo, tudi one rabijo varen prostor tam, kjer so doma.

Članice Zavoda Koroška Pride
(vir: Facebook)

Bežanje v Ljubljano, kjer se pot utira že leta, ne more biti kot edina rešitev. Koroška obsega dvanajst občin in v nobeni še do zdaj ni organizacije, ki bi aktivno delovala v LGBT+ področju, nobena ne ponuja LGBT+ varnega prostora. Članice pravijo, da v molku raste platforma za še odkritejšo diskriminacijo — že rezultati zadnjega družinskega zakonika so pokazali, da so bili rezultati mnogo slabši v okrajih z več ruralnimi območji.

 Cilji zavoda so v prvi vrsti, da fizično ustvarijo varen prostor za LGBT+ skupnost, kar se jim zdi ključnega pomena za prvi korak. Obenem si želijo varno speljati prvo Parado ponosa na slovenskem podeželju in jo nato zakoreniniti,kot letni dogodek, kot orodje, da pozove k enakopravnosti. Cilji, ki jih že uresničujejo, pa so organizacija LGBT+ in LGBT+ prijaznih dogodkov, odpiranje platforme za  umetnost, spodbujanje debate o LGBT+ skupnosti v lokalnem okolju, vse to seveda planirajo ohranjati, razvijati, širiti. Dogodke, nasvete in misli lahko najdete TUKAJ.

Svojo izkušnjo je z nami delila tudi ena izmed članic imenovanega zavoda.

 »Biti del ekipe Zavoda Koroška Pride in v domačem kraju ustvarjati vzdušje, varen prostor in skupnost, ki je, ko sem bila mlajša, nisem imela, mi pomeni več, kot lahko opišejo besede. Strah pred izobčenjem in posmehovanjem v letih šolanja vsekakor pustijo negativne občutke, zato se pred odhodom v Ljubljano tudi nisem razkrila. Ko sem se po 6 letih za leto premora vrnila v domač kraj, sem občutila, koliko bolj me je strah v tem okolju povedati kdo sem. Vedno me zmoti, ko te ljudje vidijo potem samo skozi tvojo spolno usmerjenost. Spolno usmerjenost imamo vsi, vendar nas ne definira v celoti. Vsi ljudje smo skupek različnih identitet, s katerimi se poistovetimo – smo študentke, prijateljice, športnice, zaposlene, glasbenice itd., spolna usmerjenost, ki jo imamo vsi ljudje, je le del naše identitete in ne bi smela biti izgovor za diskriminacijo. Ravno zaradi tega sem se pridružila ekipi, ker se mi zdi gradnja take skupnosti v okolju, kot je naše podeželje, zelo pomembna. Predvsem se mi zdi pomembna za vse mlade, ki se ali še iščejo ali pa so se že našli in si ne želijo biti sami v svoji izkušnji in tudi za stare(jše), ki so svojo izkušnjo ravno zaradi bivanja v takem okolju morali skrivati.«

Ekipa zavoda je sestavljena iz članic, ki so se v prvi vrsti povezale z osebno izkušnjo. Biti del LGBT+ skupnosti, je težko kjerkoli, še posebej na podeželju, kjer je še večina prebivalstva tradicionalno naravnana in tako se pripadniki LGBT+ skupnosti počutijo izolrani . Skupnost, pa si zatiska oči in pretvarja, da LGBT+ osebe pri nas »SPLOH NE OBSTAJAJO«

Sedaj tudi lokalna skupnost tekom njihovega delovanja sodeluje in je odziv pozitiven. To je Zavodu Koroška Pride dalo zagon in motivacijo, predvsem pa veliko poguma, da zaživijo njihovi tudi njihovi cilji.

 Zavod zbira tudi donacije za ureditev prostorov, varen prostor za vse, ki to čutijo in pa predvsem prostor za druženje. Članice bi se vsem, ki ste že donirali iskreno zahvalile, saj podpora pomeni veliko.

Če kdo čuti in željo, da jih podpre, bodo članice vesele vsake pomoči pri ustvarjanju prijaznejšega okolja na Koroškem. DONACIJE: Zavod Koroška Pride, Mislinja Gozdarska cesta 99, 2382 Mislinja; TRR: SI56 6100 0002 3957 213.

VIR: Zavod Koroška Pride

Dogodki