Search
Close this search box.

Kdaj prihaja drugi paket informativnih izračunov dohodnine?

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 je bil odposlan že konec marca, preveč plačana dohodnina pa bo na računih najkasneje do 29. maja 2020. Kaj pa drugi sveženj izračunov in letos po novem celo tretji?

Za spletni portal cekin.si so na Fursu povedali, da bo drugi sveženj informativnih izračunov, tj. za vse tiste, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, odpremljen predvidoma 29. maja. Vsi, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Do 30. aprila so lahko zavezanci iz prvega svežnja vložili tudi še ugovore na izračun dohodnine. “Zoper informativne izračune dohodnine za leto 2019, ki so bili izdani v prvem svežnju, vloženih 6.736 ugovorov. Največji delež ugovorov, in sicer 5.142 ugovorov, kar predstavlja 76,3 odstotka, se nanaša na naknadno uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in torej ne gre z nepravilno izdane informativne izračuna dohodnine. Instrukcijski rok za izdajo odločb o odmeri dohodnine pa v skladu z 276. členom ZdavP-2 predstavlja 31. oktober tekočega leta za preteklo leto” so pojasnili na Fursu.

Letos bodo po novem odposlali tudi tretji sveženj, in sicer predvidoma 30. junija. V njem bodo informativni izračuni za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške.

Pa še to – če do konca junija ne prejmete informativnega izračuna, a ste zavezanec za plačilo dohodnine, boste morali napoved za njeno odmero vložiti sami. Rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine so v skladu z zakonom o interventnih ukrepih podaljšali do 31. avgusta.

Vir: cekin.si

Dogodki