Search
Close this search box.

Kdaj je pravi čas za menjavo ograje? Preverite znake!

Zunanja ograja je ogledalo našega doma, hkrati pa poveča tudi njegovo varnost in zasebnost. Vendar se tudi najbolj kakovostna ograja sčasoma uniči. V takšnih situacijah je dobro poznati prve znake njene obrabe, saj je običajno takrat pravi čas za njeno menjavo.

Življenjska doba ograje je zelo različna. Običajno se giblje od 5 do 15 let, odvisno od njene kakovosti, izbranih materialov in okolja v katerem živite.

Kadar je ograja tako stara, da ne opravlja več svoje funkcije, je skrajni čas za njeno menjavo. Na to pa vas lahko opozorijo tudi številni drugi znaki. Vas zanima, kateri so to?

Ograja je popolnoma uničena

Če je bila ograja pred kratkim podvržena uničujoči nevihti, zaradi česar se je podrla ali pa so nanjo padle veje ali drevesa ter jo popolnoma poškodovali, boste prav tako morali razmišljati o novi ograji. Podobno velja tudi, če ste ob prometni cesti in se je vanjo zaletelo vozilo.

V takšnih situacijah, ko je ograja popolnoma uničena, jo boste le stežka obnovili ali popravili. Pogosto se zgodi, da je škoda v tem primeru tako velika, da se popravilo ograje ne splača, ampak je bolje namestiti novo.

Za tovrstne in podobne primere lahko ograjo tudi zavarujete, zaradi česar je takšna nepričakovana menjava ograje za vas manjše finančno breme.

Vaša ograja se je začela zvijati in propadati

Ograje pod vplivom zunanjih dejavnikov, kot so močan veter, ekstremno vreme ali močni udarci, postopoma slabijo. Zato je popolnoma običajno, da se zunanja ograja zvija ali propada, in takrat je skrajni čas za njeno menjavo.

Zvita in propadajoča ograja vedno težje zadovolji svojim funkcijam, zato je bistveno manj učinkovita kot pa nova ograja.

Prav tako pa ni odveč poudariti tudi dejstva, da je takšna ograja neprivlačna tudi za vaše oči.

Zunanja ograja ima znake obrabe

Logično je, da se na ograji z leti pojavijo znaki obrabe. Med najpogostejšimi so razne mehanske poškodbe in praske zaradi udarcev ter drugih zunanjih dejavnikov.

Poškodbe so lahko posledica vremena, saj je zunanja ograja v vseh letnih časih izpostavljena različnim vremenskim vplivom. Zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu lahko barva ograje sčasoma zbledi, zato je njen zunanji videz daleč od tega, kar bi si želeli.

Ob prekomerni izpostavljenosti vlagi, pa se na lesenih ograjah najpogosteje pojavita plesen in gniloba, na kovinskih ograjah pa rja.

Še posebej za leseno ograjo je značilno, da jo lahko napadejo tudi insekti, kot so na primer termiti ali lesni črvi. Poleg tega, da je pogled na takšno ograjo neprijeten, pa je takšna ograja tudi manj trdna in vzdržljiva.

Kadar so znaki obrabe tako veliki, da jih kljub rednemu vzdrževanju ne morete več skriti, potem je čas, da razmislite o novi ograji. Zavedajte se, da vam bo takšno vzdrževanje vsako leto vzelo več časa prav tako pa tudi denarja, pa vendar nikoli ne boste ograji povrnili prvotnega videza.

Vaša ograja ne zagotavlja več stabilnosti

Z leti vsaka ograja postane nekoliko manj stabilna. Če opazite, da je dvoriščna ali balkonska ograja majava ali odstopajo njene lamele, potem ne odlašajte z njeno menjavo.

Odstopanje lamel je eden prvih znakov, da postaja nosilna konstrukcija šibka. Če je odstopanje minimalno, potem lahko zamenjate le posamezno lamelo, kadar pa gre za več lamel, vam priporočamo, da ograjo čim prej zamenjate.

Pomanjkanje stabilnosti je lahko usodno predvsem z vidika varnosti, še posebej, ko je govora o balkonskih ograjah. Te imajo predvsem varnostno funkcijo, zato je ključnega pomena, da redno preverjate njihovo stabilnost in jih nemudoma zamenjate, ko je to potrebno.

Sprememba arhitekture vašega doma

Morda je vaša dvoriščna ograja še vedno v solidnem stanju, a ste spremenili barvo fasade ali prenovili vaše dvorišče. In v takšnih situacijah je vredno razmisliti tudi o tem, da tudi vaša ograja potrebuje popolnoma nov videz.

Zadnja stvar, ki si jo verjetno želite, je ta, da ustvarite lepo urejen prostor z ograjo, ki se ne prilega vanj. Odvisno od tega, kakšen slog želite ustvariti, je na tej točki vredno razmisliti tudi o sodobnejših materialih.

S tega vidika so alu ograje odlična rešitev, saj z njimi lahko ustvarite tako tradicionalen kot tudi bolj moderen videz vašega doma.

Vsako zunanjo ograjo je potrebno redno vzdrževati, ob tem pa nikakor ne pozabite preverjati tudi njeno stanje. Če ste opazili, da se stroški za njeno obnovo in popravilo kopičijo, potem je zagotovo napočil čas za menjavo ograje.

Dogodki

Zunanja ograja je ogledalo našega doma, hkrati pa poveča tudi njegovo varnost in zasebnost. Vendar se tudi najbolj kakovostna ograja sčasoma uniči. V takšnih situacijah je dobro poznati prve znake njene obrabe, saj je običajno takrat pravi čas za njeno menjavo.