Katji Fain bronasta kolajna na 200 m prosto, Janja Šegel četrta

Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Kazanu osvojila bronasto odličje na 200 m prosto. Z 1:53,88 se je z novim državnim rekordom na tej razdalji kot prva Slovenka spustila tudi pod mejo 1:54 minute.

Zmagala je favorizirana Nizozemka Marrit Steenbergen z 1:52,75 pred Čehinjo Barboro Seemanovo, ki je bila tri desetinke sekunde hitrejša od Fainove. Slovenski uspeh je s četrtim mestom in dosežkom 1:55,96 dopolnila Ravenčanka Janja Šegel.

Varovanka trenerke Metke Sparavec je v 101. letu uradno organiziranega slovenskega plavanja Sloveniji priborila 101. kolajno na velikih tekmovanjih. V napetem boju je v prvi polovici začela na četrtem mestu, za Steenbergnovo in Seemanovo ter v skupini, kjer sta bili še Šeglova in Nemka Isabel Marie Gose.

V drugi polovici je nato najprej ušla konkurenci, v končnici pa lovila Seemanovo, a ji je za to zmanjkalo nekaj metrov. Srebro je bilo morda celo dosegljivo, saj je bila Fainova z 29,07 prepričljivo najhitrejša na zadnjih 50 metrih, pol sekunde hitrejša od Seemanove in 74 stotink od zmagovalke.

Razlogov za veselje v slovenskem taboru je več, saj je 20-letna mariborska olimpijka v končnici dokazala, da ima že zdaj nekaj moči za še boljši dosežek še bolj pomembno pa je, da je tokrat zdržala v finalu tudi po psihološki plati, saj je na nekaterih prejšnjih tekmovanjih po dobri sezoni nato zaostala za pričakovanji prav na vrhuncu sezone, kot kaže pa se je zdaj naučila spopadati tudi s tem elementom športa.

“Pokazala sem to, kar sem trenirala. Cilj je bil z dosežkom, pod 1:54, izpolnjen. To je hkrati tudi nov državni rekord. Mislim, da sva se s trenerko zelo dobro odločili, da plavam manj disciplin na takih tekmah in, da je samo ena disciplina potrebna, da se uvrstim na oder za zmagovalce. Tako, da sem zelo vesela, da mi je to končno uspelo in gremo dalje, je v prvem odzivu po tekmi povedala junakinja slovenskega tabora v Tatarstanu.

Super. Vse je naredila tako, kot je morala. Cilj je bil čas pod 1:54 in kolajna. Po medalji na mladinskem evropskem, po sedmem mestu na evropskem v 25 m bazenu, po šestem mestu na evropskem v 50 m bazenu je bil sedaj čas in cilj za medaljo v 25 m bazenu,” pa pravi njena trenerka.

Šeglova je plavala skoraj identično hitro kot v polfinalu in si priborila četrto mesto, saj nekatere tekmice polfinalnega plavanja niso ponovile.

Vesela sem doseženega. Mogoče sem želela malo več, ker vem, da sem sposobna še bolje plavati. Ampak s četrtim mestom v Evropi sem lahko res zadovoljna. Želela sem si še več, saj vem, da sem sposobna plavati še boljše. A s četrtim mestom v Evropi sem zelo zadovoljna. Zadovoljna sem že s samim finalom, a vem, da sem lahko hitrejša in naslednje
tekme prihajajo. Videli bomo, kako bo naprej,”
pa je nastop ocenila Šeglova, letos tekmovalka profesionalne lige ISL.

Že pred tem je Peter John Stevens na 50 m prsno osvojil sedmo mesto. Zmagal je Belorus Ilja Šimanović, ki je s 25,25 izenačil tudi svetovni rekord Južnoafričana Camerona van der Burgha. Srebro in bron sta osvojila favorizirana Turek Emree Sakci in Italijan Nicolo Martinenghi.

“Zadovoljen moram biti s sedmim mestom na evropskim prvenstvu in finalom. Na sami tekmi sem žal spet delal velike napake, ki sem jih delal že prej in sem se jih želel znebiti. A zdaj imam mesec in pol do svetovnega prvenstva, da to popravim in nato tam pokažem iz kakšnega testa sem,” pa je ocenil Stevens.

Ob Šimanoviču so za svetovni rekord poskrbeli tudi Nizozemci Kira Toussaint, Arno Kamminga, Maaike de Waard in Thom de Boer, ki so v moško-ženski štafeti na 4 x 50 mešano dosegli izid 1:36,18. Danes je zablestel tudi Italijan Gregorio Paltrinieri, ki je s 14:27,94 dosegel nov evropski rekord na 1500 m prosto, z zadnjim zamahom izjemne tekme pa je za pet stotink sekunde ugnal Nemca Floriana Wellbrocka.

Na 400 m mešano je z mladinskim svetovnim rekordom 3:58,83 slavil Rus Ilija Borodin. Še eno zlato si je priplaval ruski specialist za hrbtni slog Kliment Kolesnikov, ki je bil s 45,58 najboljši na 100 m prosto.

Italijan Marco Orsi se je ob zmagi na 100 m mešano s 50,95 na manj kot dve desetinki sekunde približal rekordu prvenstev Petra Mankoča iz leta 2009. Svoje četrto posamično zlato pa je osvojila Švedinja Sarah Sjöström, ki je s 24,50 lasten svetovni rekord na 50 m delfin zgrešila za vsega 12 stotink sekunde.

Dogodki