Katere so dovoljene izjeme za prehajanje med rdečimi in drugimi regijami?

Vlada je na današnji seji odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije. Medtem pa je prehajanje med rdečimi in drugimi regijami prepovedano v obe smeri.

Ob tem so določene izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je to dovoljeno za prihod in odhod z dela ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Prav tako je prehod regij omogočen za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, za tranzit v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji ter za nujno vzdrževanje grobov. Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, ko potujejo skupaj, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom) po današnji seji vlade.

Pri prehajanju med rdečimi in drugimi regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo. Izjava ni potrebna, če prehaja med statističnimi regijami zaradi službe ali odpravljanja neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje.

Prehajanje med omenjenimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži negativni rezultat PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur ali pa predloži dokazilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oz. od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Regije lahko prehaja tudi, če ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrem testu, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali ima potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 v preteklih šestih mesecih.

Šteje se, da posameznik prebiva rdeči regiji, če ima v njej stalno ali začasno prebivališče. Če pa ima denimo stalno prebivališče v rdeči regiji in hkrati začasno prebivališče v drugi regiji ali obratno, pa je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema med regijami, so še navedli.

Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do 2. aprila.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije