Search
Close this search box.

Katere dejavnosti se zapirajo, kaj spada pod izjeme, kako je z zdravilišči?

Država se z novimi ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto, vrača v spomladansko obdobje, je na novinarski konferenci povzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Hoteli bodo morali biti zaprti, bodo pa vanje morda kmalu lahko namestili bolnike s covidom-19 z lažjim potekom bolezni. Tečejo pogovori, in sicer o več sto posteljah.

Počivalšek je povzel četrtkovo napoved premierja Janeza Janše, da bodo z novim odlokom od sobote naprej začasno zaprti nastanitveni obrati, igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno.

Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro. Dovoljene so tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dovoljena je prodaja na daljavo.

Storitve nastanitvenih obratov lahko izjemoma koristijo osebe, ki zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti potrebujejo nastanitev, tisti, ki opravljajo dejavnost javne službe v Sloveniji, ter tuji državljani, ki v Slovenijo prihajajo s poslovnim razlogom, so predstavniki diplomatskih misij ali člani državniških delegacij. V nastanitvenem obratu se lahko zadržujejo tudi osebe, ki so tja napotene na zdravljenje ali morajo v nastanitvenem obratu opraviti zdravstveno dejavnost.

V tem trenutku se v slovenskih naravnih zdraviliščih nahaja 1450 oseb, ki so napotene na medicinsko rehabilitacijo. Skoraj ena tretjina je takih, ki so na negovalnih oddelkih. Vsak dan še 1500 ljudi pride na različne terapije, napotene s strani zdravstvenih ustanov. Zato bi vsako zapiranje te dejavnosti pomenilo dodatno obremenjevanje našega zdravstvenega sistema,” je pojasnil Počivalšek.

Izjema pri koriščenju nastanitvenih zmogljivosti so tudi športniki, strokovni delavci v športu in osebe, ki izvajajo dopolnilno strokovno delo po zakonu o športu. Prav tako je ponujanje nastanitvenih sredstev dovoljeno za izvajanje ukrepov za zajezitev okužb s covidom-19, denimo v primeru izvajanja osamitve ali karantene. Gostje, ki so ob uveljavitvi ukrepa že nastanjeni v nastanitvenem obratu, lahko ostanejo v tem obratu do izteka poteka storitve.

Počivalšek je povedal še, da je v zdraviliščih in hotelih veliko pripravljenosti, da bi vanje nameščali tudi bolnike s covidom-19 z lažjim potekom bolezni.Dogovori z zdraviliškimi in ostalimi hotelskimi podjetji so v zaključni fazi, pripravljenost je velika in kapacitet bo dovolj. Govorimo o več sto posteljah,” je dejal Počivalšek.

Sicer bodo od sobote še naprej dovoljene tudi vse oblike ponujanja blaga in storitev, ki so kot izjema navedeni v drugih vladnih odlokih. Vrača se možnost 24-urne dostave hrane na dom. “Ne glede na omejitve, navedene v drugih vladnih odlokih, je brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance, na primer menze,” je namreč dejal Počivalšek.

Sicer je treba število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba ter prodaja blaga in storitev, omejiti na 20 kvadratnih na posamezno stranko, ali na eno stranko, v kolikor je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Utemeljitev ukrepov bo vlada preverjala na vsakih sedem dni in takrat odločala o morebitnem podaljšanju ali odpravi.

“Z željo in ciljem, da naše gospodarstvo čim dlje ohranimo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopno, s posluhom zdravstva na eni in gospodarstva na drugi strani,” je še dejal Počivalšek. A je skokovita rast okužb v zadnjem času “žal zahtevala zaostritev”.

Gospodarski minister je ob tem poudaril, da je Slovenija novi koronavirus enkrat že premagala: “Lahko zatrdim, da hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo.”

Dogodki

Država se z novimi ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto, vrača v spomladansko obdobje, je na novinarski konferenci povzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Hoteli bodo morali biti zaprti, bodo pa vanje morda kmalu lahko namestili bolnike s covidom-19 z lažjim potekom bolezni. Tečejo pogovori, in sicer o več sto posteljah.