Search
Close this search box.

Karl Erjavec ima novo službo. Pred sredino sejo sveta DeSUS različne špekulacije o njegovem položaju

Pred sredino sejo sveta DeSUS se pojavljajo različne špekulacije o usodi Karla Erjavca na položaju predsednika stranke. Ugibanja o tem je podkrepila informacija, da se je zaposlil v Iskratelu. Če bo odšel z vrha DeSUS, bo iz drugih razlogov, ne zato, ker je dobil delo v Iskratelu, pa meni vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Svet DeSUS bo v sredo odločal o predlogih izvršnega odbora, ki je 24. februarja razpravljal o nadaljnjem delovanju stranke po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Erjavca za predsednika vlade. Izvršni odbor je sklenil, da bodo zmerna opozicija. Tako ne bodo člani KUL, v katero so vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, in tudi ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše.

Poleg odločanja o teh sklepih pa se bodo na sredini seji sveta glede na številna ugibanja v medijih težko izognili razpravi o Erjavčevem položaju. Po nekaterih informacijah bi lahko prišlo do pozivov k njegovemu odstopu ali glasovanja o zaupnici. Erjavec danes na vprašanje STA, ali razmišlja o tem, da bi to storil, danes ni odgovoril. Po neuspešni kandidaturi za predsednika vlade je sicer napovedal konsolidacijo stranke.

Vprašanja o njegovem morebitnem odhodu pa je nazadnje podkrepila informacija, o kateri sta poročala portala 24ur in Necenzurirano, da se je zaposlil v kranjskem telekomunikacijskem podjetju Iskratel, v katerem bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića. V Iskratelu so za 24ur navedli, da bo Erjavec odgovoren za širitev in vstop na nove trge. Kot poznavalec tako gospodarstva kot politike bo pomembno soustvarjal pogoje za uspešno doseganje strateških ciljev in uresničevanje vizije skupine S&T ter večanje konkurenčnosti na globalnem trgu. Verjamemo, da politika lahko pomembno vpliva na boljše gospodarstvo, in sicer ko se politične izkušnje in znanje uporabljajo v prid boljšim poslovnim rezultatom podjetij in boljšemu poznavanju gospodarskih zakonitosti,” so zapisali v odgovoru za 24ur.

Po Jurševem mnenju Erjavčeva zaposlitev v Iskratelu ni začetek njegovega odhoda z vrha stranke. Če pa se bo poslovil, se bo po njegovih ocenah iz drugih razlogov. “Jaz in tudi nekateri drugi so vedeli, da Erjavec ne bo delal v politiki, ampak se bo odločil za neko drugo službo. Nisem vedel, da bo to Iskratel. A če je tam uspel najti službo, zakaj pa ne. V končni fazi ima že 35 ali 36 delovne dobe, od tega je bil vrsto let minister. Mislim, da je prav, da tak človek na koncu dobi primerno službo,” je dodal Jurša v današnji izjavi v DZ.

Po njegovem prepričanju Erjavčeva neuspešna kandidatura za predsednika vlade ni velik poraz. Tak bi bil, če bi pred tem govorili, da imajo 55 ali 60 glasov. A pač ni bilo zadostnega števila poslancev, ki bi bili pripravljeni podpreti to opcijo, je ugotavljal Jurša. Ponovil je, da so špekulacije o tem, kdo je Erjavca podprl in kdo ne, kot lanski sneg. Podprlo ga je sicer 40 poslancev, zato je kljub tajnemu glasovanju nemalo ugibanj, da ni prejel vseh glasov svojih poslancev.

Jurša je tudi spomnil na odločitev, da bo DeSUS zmerna opozicija. Podprli bodo vse predloge, ki so vezani na starejšo populacijo, oz. točke iz koalicijske pogodbe, ki so jo ob vstopu v Janševo vlado sopodpisali. “Če uspeš izglasovati določene stvari, pa je korektno in pošteno, da pač tudi pri nekaterih drugih zadevah, ki niso ideološke, na nek način sodeluješ,” je še pojasnil.

Dogodki