Search
Close this search box.

Kakšne božičnice bodo letos izplačala podjetja na Koroškem?

December je tudi čas božičnic in 13. plač oz. v zadnjih letih zlasti nagrad za poslovno uspešnost. Preverili smo, kako bo z izplačili v koroških podjetjih letos. Zaenkrat kaže, da bodo med najbolj radodarnimi tudi letos v Leku.

“Tako kot pretekla leta bomo tudi letos v Leku izplačali božičnico v skladu s kolektivno pogodbo, glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe v letu 2022,” so sporočili iz Leka, ki sodi pod okrilje švicarskega farmacevtskega koncerna Novartis. Božičnica bo izplačana 15. decembra v višini 1.500 evrov bruto (preteklo leto 1.400 evrov bruto). Kot so navedli, pa jo bodo prejeli vsi, ki so zaposleni v Leku d. d. in zaposleni prek agencije na dan 30. novembra, in sicer sorazmerni znesek glede na čas zaposlitve v letu 2022.

V družbah skupine Cablex, kamor spada tudi Cablex-M d.o.o., smo našim zaposlenim vsako leto izplačali nagrado za poslovno uspešnost, tej tradiciji pa sledimo tudi v letošnjem letu. Točna višina izplačane nagrade bo znana nekje v polovici meseca decembra, ko bomo že razpolagali z oceno poslovanja v tekočem mesecu. Predvidoma pa ocenjujemo, da bo višina nagrade za poslovno uspešnost na podobnem nivoju kot v lanskem letu,” pa so na naše poizvedovanje sporočili iz mežiškega Cablexa.

Spar Slovenija bo decembra zaposlenim izplačal nagrado za poslovno uspešnost v višini 30 % plače delavca, posamezniki pa bodo dodatno nagrajeni tudi za osebno uspešnost. Skupna povprečna nagrada bo tako znašala 560 evrov bruto na zaposlenega, so sporočili iz Spara. V podjetju Spar Slovenija bodo zaposlenim tudi letos izplačali nagrade ob koncu leta, za kar bodo namenili 3,3 milijone evrov, kar je približno 7 % višji skupni znesek kot lani. Nagrada, vezana na poslovno uspešnost podjetja, bo obračunana v višini 30 % plače delavca, do nje pa bodo upravičeni vsi zaposleni, vključno z odsotnimi sodelavci. Poleg tega bodo posamezniki prejeli tudi nagrado za osebno uspešnost. Povprečna nagrada za poslovno in osebno uspešnost bo tako znašala 560 evrov bruto na zaposlenega.

Ker je zadovoljstvo zaposlenih eden ključnih ciljev Spar Slovenija, so že lani vsem zaposlenim dvignili plače za 5 %, čeprav je zakon predvideval zgolj zvišanje minimalne plače. Kot pravijo, so se za dvig plač vseh zaposlenih odločili, ker obstajajo razlogi za plačne razlike. Prav tako so letos zaposlenim izplačali najvišji neto regres med vsemi slovenskimi trgovci, ki je znašal 1.800 evrov, so dodali. Z obema sindikatoma imajo v Sparu vzpostavljen konstruktiven dialog in nikomur ne doplačujejo razlike do minimalne plače, saj nižje plače nihče ne prejema, so navedli pri Sparu.

Da bo izplačilo božičnice odvisno od poslovnega rezultata v letu 2022 so navedli v vuzeniškem podjetju Bijol. “V 25 letih smo vedno dali vsaj božičnico ali trinajsto plačo, v najboljših letih tudi oboje,” so navedli v podjetju Bijol in pojasnili, da je sicer znesek za zaposlene pri njih presenečenje do dneva izplačila. “Predvsem je pa mogoče letos najslabše v smislu, da je situacija iz dneva v dan popolnoma nepredvidljiva (stroški materialov, energije, dela, nestabilni dobavni roki …), tako da še danes ne moremo vedeti, s kakšnim rezultatom bomo leto zaključili in posledično je nemogoče sprejemati takšne odločitve,” so sklenili.

Odločitev o nagradi za poslovno uspešnost v letu 2022 pa še, kot so nam sporočili, ni bila sprejeta v Skupini SIJ.

Vprašanje glede izplačila božičnice oziroma nagrade za poslovno uspešnost smo posredovali na še več koroških podjetij, od koder pa odgovora do danes nismo prejeli.

Dogodki

December je tudi čas božičnic in 13. plač oz. v zadnjih letih zlasti nagrad za poslovno uspešnost. Preverili smo, kako bo z izplačili v koroških podjetjih letos. Zaenkrat kaže, da bodo med najbolj radodarnimi tudi letos v Leku.