Search
Close this search box.

Kakšen je interes za cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na Koroškem?

Pričelo se je cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Zbrali smo podatke, koliko zaposlenih je za cepljenje zainteresiranih v koroških šolah in vrtcih in kdaj bo le-to. Zanimalo nas je še, koliko zaposlenih je covid-19 že prebolelo. Vprašanja smo poslali vsem zavodom v ponedeljek, objavljamo podatke, ki smo jih prejeli do danes.

Interes za cepljenje je po besedah ravnatelja Osnovne šole Koroški jeklarji velik. Aljaž Banko pojasni, da je do včeraj 80 % zaposlenih izrazilo željo medtem, ko se preostali še niso izjasnili. Le okoli 5% jih cepljenje zavrača, pravi in doda, da še ni popolnoma jasen termin cepljenja in kako bo le-to potekalo. “Smiselno se mi zdi in tako sem tudi izrazil željo, da bi se cepili ob petkih, da bi lahko s ponedeljkom normalno nadaljevali šolo (glavobol, bolečine v mišicah naj bi trajale slaba dva dni, če se pojavijo). Za točne termine se bomo dogovorili, ko bo jasno koliko odmerkov je dejansko prispelo na Koroško,” razloži ravnatelj. Banko pa še doda, da je od vseh zaposlenih 16% že prebolelo covid-19 ali pa so bili na testu pozitivni. Vsi omenjeni primeri pa izhajajo še od lani spomladi in jeseni.

Cepljenje zaposlenih je za Osnovno šolo Radlje ob Dravi predvideno že to soboto (13. 3. 2021), vendar to še ni dokončno potrjeno, pojasni ravnatelj Damjan Osrajnik in doda: “V našem zavodu se je za cepljenje odločilo 65 zaposlenih (55 %). Covid-19 je že prebolelo 23 zaposlenih (19,5 %).” Ravnatelj še razloži, da so okužbe žal prisotne tudi na njihovi šoli: “Tako smo imeli v preteklem tednu (od 1. do 5. marca) v karanteni podružnično šolo na Remšniku (4 kombinirani oddelki), na matični šoli pa sta ta teden v karanteni  dva oddelka.”

Barbara Prevorčič pomočnica ravnatelja na Osnovni šoli Mežica pove, da na njihovi šoli še zbirajo prijave za cepljenje, tako da natančnega števila še ne vedo. Pomočnica ravnatelja dodam, da tudi informacij o tem, kdaj bi se cepljenje izvajalo žal še nimajo. “Na šoli imamo potrjene 4 aktivne okužbe: eno pri učiteljici in 3 pri učencih. 3 oddelki so zaradi tega trenutno v karanteni,” še pove Barbara Prevorčič.

Ravnatelj OŠ Brezno-Podvelka Leo Čelofiga pove: “Šole in vrtci smo v času od kar vladajo izredne razmere podvrženi nenehnim prilagajanjem in spremembam, tako pri organizaciji dela kot pri izvedbi dejavnosti.”
Kot pravi “poročanje o številu okužb, oddelkih v karanteni samo povečuje pritisk na okolje v katerem delujemo. Cepljenje zaposlenih je stvar vsakega posameznika, ki se za to odloči ali ne,” zato sam ne želi odgovoriti na vprašanje, koliko zaposlenih se bo cepilo in koliko ne.

Ana Buhvald Pori, pomočnica ravnateljice vrtca pri OŠ Franja Goloba Prevalje pojasni, da do včeraj informacij o poteku cepljenja še niso dobili, oddali pa so sezname na NIJZ. Pomočnica ravnateljice doda, da je 10 zaposlenih v vrtcu prebolelo covid-19 in so bili potrjeni s testom. “Nekaj jih je prebolelo, pa jih niso testirali, ker je bil v istem času bolan še kdo doma, ki je že bil testiran. Nekaj jih ima protitelesa, pa niso nikoli razvili znakov bolezni,” pojasni in razloži, da trenutno v vrtcu ne beležijo okužb med strokovnimi delavci in ne med otroki. “Občasno je kak otrok v karanteni zaradi tesnega stika v domačem okolju ali po vrnitvi iz tujine,” razloži.

Po besedah ravnateljice Ivice Vaukan je v VVZ Slovenj Gradec cepljenje za njihove zaposlene predvideno v petek. “Za cepljenje je trenutno zainteresiranih 42 % zaposlenih, 9% zaposlenih pa je covid-19 že prebolelo.
V tem drugem valu epidemije smo imeli samo en oddelek v karanteni zaradi stika z obolelo strokovno delavko,”
še razloži ravnateljica in doda, da so trenutno zdravi tako zaposleni kot tudi otroci.

Pomočnica ravnatelja za vrtec Kralj Matjaž Mateja Špeh pove, da glede cepljenja zaposlenih še nimajo podatkov, zbiranje le teh pa bo v pristojnosti ravnatelja Mitja Pranjiča. Doda še, da sta covid-19 v njihovem vrtcu prebolela dva strokovna delavca.

Po besedah ravnateljice Sonje Krajnc je v Vrtcu Dravograd devet zaposlenih izrazilo željo za cepljenje proti covidu-19, dva zaposlena pa sta cepljenje že opravila. Ravnateljica pojasni, da bodo v prihodnjem tednu cepljenje opravili še preostali zaposleni, izvajali pa ga bodo v Zdravstvenem Domu Dravograd. “Covid-19 je v našem vrtcu prebolelo 24 zaposlenih,” še pove Sonja Krajnc.

Na Gimnaziji Ravne na Koroškem je na spisku za testiranja oziroma cepljenje 57 zaposlenih, pravi ravnatelj šole Drago Benko. “Cepili se jih bo 48, se pravi večinsko. Ostali so se bodisi že cepili (5) bodisi so covid-19 že preboleli (2). Zaenkrat sta 2 taka delavca, ki se ne želita cepiti,” razloži Benko in doda, da bo cepljenje potekalo na šoli. O terminu pa jih bodo obvestili iz ZD Ravne, ko bodo prejeli (dovolj) cepiva.

Dogodki

Pričelo se je cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Zbrali smo podatke, koliko zaposlenih je za cepljenje zainteresiranih v koroških šolah in vrtcih in kdaj bo le-to. Zanimalo nas je še, koliko zaposlenih je covid-19 že prebolelo. Vprašanja smo poslali vsem zavodom v ponedeljek, objavljamo podatke, ki smo jih prejeli do danes.