Search
Close this search box.

Kako zaščititi vrata pred nepridipravi?

Garažna vrata, skozi katera najpogosteje vstopamo v hišo, so pogosto tarča tatov. Še zlasti, če niso ustrezno zaščitena. Na voljo je šest nasvetov, kako zaščititi vrata in dom pred vsiljivci, še zlasti takrat, ko nas ni doma.

1. Skrijte daljinec za odpiranje in zapiranje garažnih vrat

Daljinec za odpiranje in zapiranje garažnih vrat se naj vedno nahaja na mestu, ki ni vidno vsakomur. Zaželeno je, da ga hranite nekje v hiši, ne pa tudi v avtomobilu, saj vam lahko vdrejo tudi v avtomobil in ga uporabijo, ko vas ne bo doma.

2. Redno menjajte kodo

Če garažna vrata odpirate s pomočjo kode, v podjetju Hanus priporočajo, da jo redno spreminjate. Priporočajo menjavo vsakih nekaj mesecev, recimo na tri ali štiri. Tako na preprost in enostaven način povečamo varnost.

3. Redno opravljajte preglede

Razpoke ali reže v vratih, ki jih največkrat sami ne bi opazili, so včasih dovolj, da nepridipravom olajšamo delo. Vrata občasno preglejte, še zlasti ob menjavi letnih časov, saj se lahko zgodi, da se poškodujejo.

4. Povprašajte po dodatni ključavnici

Razmislite o namestitvi dodatne ključavnice, ki jo lahko uporabite ob daljši odsotnosti. Tovrstne ključavnice ni mogoče odpreti z daljinskim upravljalcem, saj zahteva ročno odpiranje s ključem.

5. Dodajte razsvetljavo

V podjetju Hanus tudi peedlagajo, da nad garažnimi vrati namestite razsvetljavo, ki jo aktivira gibanje.

6. Vrata redno zaklepajte

Garažna vrata imejte vedno zaklenjena, tudi če ste doma. S tem boste vsiljivcem precej otežili dostop do vašega doma.

Ni pa varnost garažnih vrat povezana samo z nepovabljenimi obiskovalci. Ker se garažna vrata tretirajo kot delovni stroj je pomembno, da poznate nekatera »pravila«, preprečijo, da pride do neželenih poškodb, dodajajo v podjetju Hanus.

Poskrbite, da bo daljinski upravljalnik vedno shranjen na mestu, ki je izven dosega majhnih otrok. Redno pregledujte ključne elemente garažnih vrat – vzmeti, ležaje, vodila. V primeru, da opazite kakršnekoli znake obrabe ali nepravilnosti pokličite proizvajalca in se dogovorite za servis. Samo tako boste zagotovili, da bodo vrata varna za vse uporabnike.

V podjetju Hanus tudi priporočajo, da naredite test, pri katerem boste preverili,ali se vrata ob naletu na oviro res ustavijo. Pod njih postavite nekaj mehkega, da jih ne poškodujete. Prstov nikar ne vtikajte v pregib med dvema paneloma sekcijskih vrat, o tem pa podučite tudi otroke. Če vaša garažna vrata nimajo tako imenovanega »hand-push« sistema, ki bo preprečil priprtje prstov, priporočajo, da razmislite o zamenjavi garažnih vrat.

V podjetju Hanus varnost garažnih vrat postavljamo na prvo mesto, zato so vsa naša vrata certificirana in preizkušena ter v skladu z najstrožjimi evropskimi varnostnimi zahtevami,” so še dodali.

Dogodki

Garažna vrata, skozi katera najpogosteje vstopamo v hišo, so pogosto tarča tatov. Še zlasti, če niso ustrezno zaščitena. Na voljo je šest nasvetov, kako zaščititi vrata in dom pred vsiljivci, še zlasti takrat, ko nas ni doma.