Search
Close this search box.

Mladi na Koroškem med vsemi Slovenci najmanj zadovoljni s službami in financami

V letu 2019 so bili z življenjem na splošno, financami in s službo v Sloveniji najbolj zadovoljni mladi, stari med 16 in 29 let, ugotavlja Statistični urad RS (Surs). Od tega so bili najbolj zadovoljni mladi v zasavski regiji, najmanj pa mladi v primorsko-notranjski statistični regiji.

Mladi po celotni Sloveniji so zadovoljstvo z življenjem na splošno povprečno ocenili z 8,1, kjer je najvišja možna ocena 10, kažejo podatki Sursa, objavljeni v aprilski izdaji publikacije Statopis – statistični pregled Slovenije 2020.

Med statističnimi regijami so z življenjem najbolj zadovoljni v zasavski, kjer je bila povprečna ocena 8,9. Najmanj zadovoljni pa so mladi v primorsko-notranjski statistični regiji, kjer je bila povprečna ocena 6,5.

Mladi so s povprečno oceno 7 tudi najbolj zadovoljni s financami, in sicer so pri tem najbolj zadovoljni v gorenjski statistični regiji, s povprečno oceno 8. Najmanj so s financami zadovoljni njihovi posavski vrstniki, z oceno 5,6.

S povprečno oceno 7,6 pa so mladi Slovenci in Slovenke tudi najbolj zadovoljni s službami. Najbolj zadovoljni so ponovno mladi na Gorenjskem, ki so zadovoljstvo s službo povprečno ocenili z 8,4. Najmanj zadovoljni pa so zopet mladi prebivalci primorsko-notranjske regije, ki so v povprečju podali oceno 6,1, še kažejo podatki Sursa.

Srednja generacija starih med 30 in 49 let je splošno zadovoljstvo z življenjem v povprečju ocenila s 7,5. Pri tem so bili najbolj zadovoljni Gorenjci, s povprečno oceno 7,8, najmanj pa Pomurci, s 7,2.

Kar se tiče zadovoljstva s financami, je bila povprečna ocena srednje generacije 6,4. Pri tem so najmanj zadovoljni na Koroškem, kjer je povprečna ocena 5,9, najbolj zadovoljni pa so na Gorenjskem, s povprečno oceno 6,9. Glede zadovoljstva s službo je srednja generacija tik za mladimi. Stari med 30 in 49 let so v tem primeru podali povprečno oceno 7,5. Izmed regij so s službami sicer najbolj zadovoljni v Zasavju, z oceno 8,1, najmanj pa na Koroškem, z oceno 7,2.

Z življenjem na splošno so najmanj zadovoljni starejši prebivalci Slovenije, stari 50 let in več. Njihova povprečna ocena je bila 6,8. Z življenjem so sicer najbolj zadovoljni v osrednjeslovenski regiji, kjer je povprečna ocena 7,2, najmanj pa v pomurski regiji, kjer je povprečna ocena 6,2.

Starejši so bili tudi najmanj zadovoljni s financami, kjer je bila povprečna ocena 5,9. Pri tem je bilo nezadovoljstvo s financami najizrazitejše v pomurski statistični regiji, z oceno 5,3. Najmanj izrazito pa v osrednjeslovenski statistični regiji, z oceno 6,4.

Starejši so tudi najmanj zadovoljni na področju služb, kjer so v povprečju podali oceno 7,3. Najbolj zadovoljni so sicer prebivalci goriške, primorsko-notranjske, zasavske in jugovzhodne regije. Ti so v povprečju podali oceno 7,6. Na drugi strani lestvice so prebivalci posavske statistične regije, ki so podali povprečno oceno 6,6, še kažejo podatki.

Dogodki