Search
Close this search box.

Kako ravnati z odpadki pri okuženih z novim koronavirusom?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh z novim koronavirusom ali sumom nanj, ki morajo ostati doma v samoizolaciji.

Če imate potrjeno okužbo z novim koronavirusom ali pa ste zaradi suma na okužbo v domači oskrbi, je pomembno, da upoštevate posebna navodila tudi za ravnanje z odpadki. Uporabljene robčke, maske, rokavice, in krpe je potrebno zbirati v posebni vrečki. Ko je ta polna, jo namestite v še eno vrečo in jo v zunanji zabojnik odložite šele po preteklih treh dneh. Pomembno je tudi čiščenje površin, ki se jih pogosto dotikate.

Priporočila NIJZ:

Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva. Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate ( kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov ipd.). Osebne odpadke kot naprimer uporabljene robčke ter odpadke od čiščenja prostorov, je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, potem ko je polna, tesno zavezati.

Vsebine vreč ne tlačite, odpadkov po odlaganju v vrečo pa se ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (recimo v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke. Napolnjenih, povezanih, označenih vreč z odpadki se nikoli ne odpira. Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno.

Po vsakem ravnanju z odpadki in čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.

Navodila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov: pisarne, uradi, transportna sredstva, šole, kontrolne točke na državnih mejah itd., v katerih se je zadrževal bolnik s potrjeno okužbo pa so dostopna na povezavi tukaj.

V času epidemije zaradi bolezni novega koronavirusa je kakršnokoli dotikanje odloženih odpadkov strogo odsvetovano. Brskanje po smeteh ter zabojnikih lahko povzroči širjenje okužb, tudi z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Le s spoštovanjem vseh navodil bomo preprečili širjenje bolezni COVID-19, so še dodali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

VIR: NIJZ

Dogodki