Kako pravilno izplačati pomoč in dodatke?

money-1005464_1280

Iz Združenja bank Slovenije sporočajo, da je za izplačilo pomoči in dodatkov, izplačanih skladno z ZIUZEOP, treba uporabiti kodo namena FAND.

Iz Združenja bank Slovenije ter bank in hranilnic prosijo izplačevalce pomoči in dodatkov, ki se izplačujejo skladno z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo – ZIUZEOP, da sredstva iz naslova pomoči in dodatkov po omenjenm zakonu na račune prejemnikov nakazujejo ločeno od izplačil rednih prejemkov, pri tem pa uporabijo kodo namena FAND.

Kot so pojasnili, je namreč z zakonom določeno, da so vsi prejemki, izplačani na podlagi ZIUZEOP, izvzeti iz izvršbe po Zakonu o izvršbi in zavarovanju in iz davčne izvršbe – ZDavP-2.

“Ker so postopki v bankah in hranilnicah avtomatizirani, so izplačila pomoči pri kodi FAND avtomatično izvzeta tudi iz izvršbe. V primeru uporabe napačne kode so lahko sredstva zarubljena, kar bi povzročilo zadrego in nepotrebno dodatno delo tako na strani prejemnikov kot tudi na strani bank in hranilnic (banke namreč še naprej izvršujejo preživninske sklepe in sklepe o zasegu denarnega dobroimetja v postopkih osebnega stečaja po ZFPPIPP).” so dodali.

Le s pravilno uporabo kode, ki je izvzeta iz rubeža, bodo lahko banke in hranilnice pomoči, ki jih bodo njihovi komitenti prejeli po interventnem zakonu, razporedile med izvzete prilive iz izvršbe, so še pojasnili.

VIR: Združenje bank Slovenije

Preberi še:  V Galeriji Ravne prva samostojna predstavitev fotografskega ustvarjanja Roberta Marina

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun