Search
Close this search box.

Kako lahko preverim, če je vinjeta še veljavna?

Lanskega decembra je minilo leto dni od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete. Preverite, kdaj vam poteče trenutno veljavna vinjeta.

Veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet se je že iztekla. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu, se veljavnost elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

V družbi DARS z veseljem ugotavljajo, da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo.

Preverjanje informacije o veljavnosti vinjete

Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini) lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek edine uradne spletne trgovine za prodajo slovenskih e-vinjet https://evinjeta.dars.si, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli v postopku spletnega nakupa, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Preverjanje veljavnosti brez potrdila o nakupu

Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Veljavnost elektronske vinjete lahko uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si začnejo s postopkom nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Vir: Dars.si

Dogodki

Lanskega decembra je minilo leto dni od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete. Preverite, kdaj vam poteče trenutno veljavna vinjeta.