Search
Close this search box.

Kako lahko med velikonočnimi prazniki poskrbite za svoje zdravje?

Kako lahko med velikonočnimi prazniki, ki so pred vrati, poskrbite za svoje zdravje – tako fizično kot duševno?
Fotografija je simbolična

Praznični dnevi pogosto minevajo v znamenju obilnih obrokov. Šunka, potica, jajca in ostale velikonočne jedi nam lahko popestrijo praznovanje, pomembno pa je, da z njimi ne pretiravamo.

Nekatere velikonočne specialitete vsebujejo veliko vsebnost maščob, ki lahko mnogim otežijo prebavo. Hkrati so to energijsko bogata živila, katerih uživanje lahko hitro privede do presežka energije in povečanja telesne mase. Nemalokrat se v njih nahaja tudi veliko sladkorja, za katerega vemo, da dolgoročno slabo vpliva na naše zdravje. Seveda to ne pomeni, da se moramo tem dobrotam odpovedati, pomembno je le, da ohranimo zmernost. 

Pri tem nam je lahko v pomoč tudi telesna dejavnost. Toplejši in daljši dnevi nas kličejo v naravo. Tam lahko odlično poskrbimo tudi za svojo kondicijo – izberimo si tiste aktivnosti, ki so nam všeč, da med gibanjem uživamo. Lahko se odločimo za sprehod, pohod, tek ali kakšno drugo aktivnost na svežem zraku. Zahtevnost in dolžina vadbe naj bo primerna našim zmožnostim, seveda pa naj nam predstavlja tudi izziv.

Nekaj prostih dni lahko izkoristimo tudi za krepitev dobrega počutja sprostitev in druženje z našimi najbližjimi. Praznični čas je odlična priložnost, da se še bolj povežemo. Več pozornosti lahko namenimo  tudi prostočasnim aktivnostmi, za katere sicer ne najdemo časa. Morda je zdaj čas, da se posvetite hobijem, ki vas res veselijo – to so lahko ročna dela, kuhanje, branje, risanje ali sprehod v gozdu ali preprosto preživljanje trenutkov v prebujajoči se naravi.

Želimo vam, da te dni preživite čim bolj povezano s svojimi najdražjimi, počnete stvari, ki vas veselijo in si naberete novih moči.

Vir: Center za duševno zdravje Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Kako lahko med velikonočnimi prazniki, ki so pred vrati, poskrbite za svoje zdravje – tako fizično kot duševno?