Search
Close this search box.

Kako dolgo bomo Korošci še odrezani od svoje domovine?

Na strokovnem posvetu o 3. razvojni osi na Ravnah na Koroškem so predstavniki vladnih organizacij in lokalne skupnosti minuli petek ocenjevali dosedanji napredek v projektu načrtovanja in izgradnje koroške avtoceste in pretehtali smernice za naprej.

Uvodoma je zbrane nagovoril župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je poudaril, da je dokončanje 3. razvojne osi ključnega pomena za to, da smo Korošci enakovredni državljani. Brez avtoceste namreč ostajamo odrezani od svoje domovine. Predstavnik Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je predstavil strokovno študijo devetih razvojnih vidikov pomena avtoceste za koroško regijo. Strokovnjaki so spregovorili o različnih možnostih posodobitve obstoječih cestnih povezav in predstavili različne variante trase bodoče avtoceste ter etapnost izgradnje. Poudarjeno je bilo, da Korošci ne smemo pristati na dvopasovno hitro cesto, kakršna je bila v preteklosti predlagana, pač pa vztrajati, da se načrtuje in zgradi sodobna štiripasovnica. 

Po najbolj optimističnih napovedih in v skladu z obljubo Vlade RS, naj bi se lahko gradnja pričela že drugo leto.

Predstavili so tudi aktivnosti na južnem delu 3. razvojne osi, spregovorili o čezmejni mobilnosti in nevarni glavni cesti med Mariborom in Dravogradom.

Strokovni posvet se je zaključil s trdnim sklepom, da Korošci ne bomo odstopili od prizadevanj po boljši cestni infrastrukturi in da bodo vsi deležniki vztrajali, da se bo projekt nadaljeval po začrtani poti.

Dogodki