Search
Close this search box.

Kako bodo letos izgledale valete?

Okoli 18.000 devetošolcev danes zaključuje šolanje, ki ga je letos zaznamovala epidemija covida-19. Develetno šolanje so učenci običajno zaključili z valeto, ki bo tokrat nekoliko drugačna. Zaradi spremenjenih razmer jih morajo šole izvesti po priporočilih NIJZ. Večina šol bo zato valete izvedla dopoldne s krajšim programom na šolskih igriščih.

Letošnje izobraževanje je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Tudi osnovnošolci so se morali spopasti s šolanjem na daljavo. Po več kot dveh mesecih so v šolske klopi 25. maja znova sedli tudi devetošolci, za katere je junij prav posebno obdobje. Osnovnošolsko izobraževanje zaključujejo z valeto, ki jo morajo letos izvesti ob upoštevanju preventivnih ukrepov.

Tudi valeta na ljubljanski Osnovni šoli (OŠ) Nove Jarše bo po besedah ravnatelja Emirja Jušiča potekala v skladu z omejitvami in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tako se bodo učenci danes s prilagojenim plesom in krajšim programom poslovili od sošolcev, vrstnikov in učiteljev v dopoldanskem času na šolskem igrišču. Staršem bo dovoljen ogled slovesa.

“Seveda se tokratni zaključek razlikuje od zaključkov iz predhodnih let, ko je bila organizirana valeta v večjem prostoru ob prisotnosti staršev, sorodnikov in učiteljev, ter ob izdelanem programu. Vse to pušča grenak priokus,” je za STA pojasnil Jušič.

Ker je informacija o dovoljenem zbiranju do 500 oseb prišla šele v četrtek, je po njegovem mnenju nesmiselno spreminjati že dogovorjeno obliko slovesa devetošolcev, to je prisotnost do 200 ljudi. Od danes je sicer dovoljeno zbiranje do 500 ljudi. Kot je dodal, razmišljanje o tem, kaj bo v ponedeljek in kaj velja danes nima smisla, ker povzroča zgolj slabo voljo.

Zaključne slovesnosti oz. valete devetošolcev OŠ Kozje v Kozjah se bo na njihovo povabilo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, kjer bo nagovoril učence, starše in šolski kolektiv. Na slovesnosti bo podelil posebno priznanje devetošolcu Brestu Lenarčiču, ki je v preteklih letih navduševal s svojimi dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih, so sporočili iz urada predsednika.

Po statističnih podatkih je bilo v Sloveniji v tem šolskem letu v osnovno šolo vpisanih 190.156 učencev, od tega 18.084 devetošolcev. V šolskem letu 2018/19 je osnovno šolo sicer uspešno končalo 17.731 učencev.

Dogodki