Search
Close this search box.

Kaja Jurač: “Ko sem prvič vstopila v MasterChef kuhinjo sem se počutila kot kraljica.” (FOTO)

Petkovi večeri na POP TV so rezervirani za MasterChef Slovenija. Pod budnim očesom treh chefov Bineta Volčiča, Luke Jezerška in Karima Merdjadija se za laskavi naziv poteguje 16 tekmovalcev, med njimi tudi 30-letna Korošica.

Kaja Jurač je “gajstna Korošica” iz Prevalj, ki živi v Pliberku. Po poklicu je frizerka in kozmetičarka, trenutno pa je na porodniški. Je mama, hčerka Nija je stara 3,5 leta, sin Nace pa 1 leto. Pravi, da je zelo družinski človek, “družina mi na svetu pomeni vse.”

Kako bi se opisala s tremi besedami?

Nasmejana, odkrita, družinska.

Zakaj si se prijavila na tekmovanje?

Na tekmovanje me je prijavila prijateljica Patricija. To je bila dolgo časa moja skrita želja, saj je kuhanje moja strast ampak ne bi pa imela poguma se prijaviti sama, saj sem vedno mislila, da nisem dovolj dobra za to oddajo in da iščejo že izkušene kuharje.

Kako so se na to odzvali prijatelji in družina?

Reakcije članov družine so bile mešane. Najbolj me je podpiral fant in moja družina, najbolj negativne komentarje so pa dale babice, saj se jim je zdelo nesprejemljivo, da bom pustila doma otroke in šla v šov. Prijatelji in družina pa so zelo ponosni name in veseli. Najbolj so me presenetili nekateri prijatelji, ki jih dolgo nisem videla in so mi izkazali res veliko podporo, malo razočaranja pa seveda nad tistimi, ki so res dobri prijatelji in mi dejansko tega ne privoščijo.

Te ljudje na ulici prepoznajo?

Prepoznavnost sigurno je, ko grem v trgovino mi ljudje povedo, da gledajo oddajo in navijajo zame. To mi res veliko pomeni, da naši Korošci navijajo zame. Se pa malo pozna ta karantena, da smo dejansko bolj kot ne doma in nimam veliko stikov z javnostjo.

Kdaj si se navdušila nad kuhanjem? Kdo te je navdušil?

Nad kuhanjem me je navdušil oče, on je vedno rad eksperimentiral in to me je navduševalo. Ko sem šla pri 23-ih letih živet na svoje, sem začela kuhati vsak dan, ampak to so bile preproste domače jedi. Ko sem rodila hčerko in začela uvajat gosto hrano, sem začela spoznavati raznoliko in zdravo hrano. Spoznala sem ogromno nove zelenjave, stročnic, različne kombinacije začimb… Zadnje pol leta sem pa stopila izven svoje domače kuhinje in začela delat stvari na malo bolj moderen način. Pri tem pa so mi pomagala socialna omrežja.

“Najraje delam plating (dekoriranje krožnika). To mi je pri hrani zelo pomembno in mislim, da veliko šteje, da krožnik zgleda lepo in estetsko. Uživam v kreiranju in eksperimentiranju novih okusov.”

Se med kuhanjem raje držiš receptov ali raje kuhaš “po svoje”?

Pri kuhanju se rada držim receptov, sploh pri peki slaščic, rada pa naredim tudi kaj po svoje. To je čisto odvisno od dneva in tega, kaj vse imam v hladilniku, če recimo kuham po receptu in ugotovim, da določene sestavine nimam, recept seveda prilagodim.

Tvoja najljubša jed?

Moja najljubša jed so ajdovi žganci in seveda temno meso (steak, srnin file, jagenjček, …). Na krožniku pa seveda ne sme manjkat nekaj kremastega in to je pire na tisoč in en način.

Katero jed najraje skuhaš?

Najraje pripravljam temno meso, pireje in kakšne omake iz jagodičevja. Za otroke pa seveda špinačo in pire.

Obstaja kakšna jed, ki ti nikakor ne uspe?

Do prihoda v MasterChef kuhinjo sem imela največ težav s štruklji, nikoli mi niso uspeli. Naredila sem jih ene petkrat in so se mi vedno ponesrečili.

Katera je tvoja hrana za tolažbo?

Moja hrana za tolažbo − definitivno temna čokolada z marcipanom.

Nepogrešljiv kuhinjski pripomoček?

Brez noža si ne predstavljam kuhanja.

Kaj v kuhinji najraje počneš, česa ne maraš?

Najraje delam plating (dekoriranje krožnika). To mi je pri hrani zelo pomembno in mislim, da veliko šteje, da krožnik zgleda lepo in estetsko. Uživam v kreiranju in eksperimentiranju novih okusov. Sovražim pa lupljenje česna in zelenjave, to se mi zdi, da čisto preveč časa vzame v kuhinji.

“Pri kuhanju se rada držim receptov, sploh pri peki slaščic, rada pa naredim tudi kaj po svoje.”

Kako si se počutila, ko si prvič stopila v “MasterChef” kuhinjo?

Ko sem prvič vstopila v MasterChef kuhinjo sem se počutila kot kraljica. Še vedno nisem mogla verjeti, da sem res v MasterChef kuhinji. Govorila sem si “Kaja to niso sanje, res si v MasterChef kuhinji”. Bila sem ponosna sama nase, da mi je uspelo priti med top 16 tekmovalcev in da se sprehajam po pravi Masterchef kuhinji, med kuharskimi postajami in da stopam do sodnikov. Nori občutki.


Kakšna je razlika med kuhanjem doma in kuhanjem v “MasterChef” kuhinji?

Kuhanje doma in kuhanje v MasterChef kuhinji sploh ni za primerjati. Doma je vse sproščeno, umirjeno, če kaj zafrkneš še vedno lahko kako popraviš in narediš pogojno užitno, domači pojejo tudi, če je kaj preveč soljeno ali prepečeno. Doma nisi časovno omejen, če pa si in če ti v tistem času ne uspe skuhat se pač ne obremenjuješ, boš nadaljeval kasneje. Doma te ne gleda 30 ljudi, kako kuhaš in te ne ocenjujejo vrhunski kuharji.

V MasterChef kuhinji pa je to čisto drugače. Ko kuhaš si res pod pritiskom, strah, ki je prisoten v tebi ne izgine, se samo stopnjuje. Okoli tebe je pet kamer, trije vrhunski kuharji, ki ti gledajo pod prste, časovna omejitev. Dejansko se moraš v 30-ih minutah spomnit, kaj boš kuhal, nabrat sestavine v trgovini in moraš dobro skuhat. V MasterChef kuhinji še najbolj enostavna stvar lahko postane nočna mora.

Kako se razumeš s sotekmovalci?

Z enimi se razumem bolj z enimi manj. Osebe s katerim se najbolj razumem so: Žiga, Žan in Jerneja.

Kakšni so bili prvi občutki pred kamero?

Prvi občutki so bili zelo stresni, imela sem res veliko tremo in strah, nisem vedela, kaj me čaka, kako vse poteka in kaj pričakovati.

Kako bi opisala sodnike?

Luka je moj najljubši sodnik , je zelo družinski človek in to mi je pri njemu najbolj všeč. Zna se pohecat in se iz srca nasmejat, je pa tudi zelo strog. Bine je zame najstrožji sodnik, brez dlake na jeziku, reče tudi to, kar si res ne želiš slišat, ima zelo visoke standarde. Karim je zelo sproščen in zelo preprost. Je pa tudi zelo strog, ampak to pove na lep in sprejemljiv način.

Pred katerim sodnikom imaš največ treme?

Največ treme pred Binetom, ker pri njem res nikoli ne veš, kaj pričakovati. Je zelo direkten in včasih to res zaboli.

Kaj pričakuješ od kuharske oddaje MasterChef?

Pričakujem eno res lepo življenjsko izkušnjo, veliko novega znanja, novih poznanstev in noro dogodivščino. In seveda, da se uvrstim čim dlje .

Če se uvrstiš v finale in bi lahko sama izbrala jed, da prepričaš sodnike, katera bi to bila?

Jaz bi skuhala to kar izraža mene. To je definitivno temno meso, dodala bi kakšno omako iz jagodičevja in seveda kakšno zelenjavno kremo oz. pire. Z okusi bi stopila izven svojih okvirjev, ampak tako daleč, da bi krožnik še vedno izražal mene.

Kako bi unovčila svojo zmago?

Če bi zmagala, bi vsekakor nadaljevala pot v kulinariki. Šla bi na kakšna izobraževanja, podala bi se pa tudi v samostojno pot s kakšnimi cateringi, najemi me varianta, da pridem kuhat na dom za manjše družbe. Želela bi si sodelovat tudi v kakšni reklami za Mu cusine recimo.

Kje se vidiš po koncu tekmovanja?

Po koncu tekmovanja bom nadaljevala pot v kulinariki, udeleževala se bom različnih eventov, sodelovanja z nekaterimi masterchefovci, tako, da bo kar pestro. Idej je res veliko in upam, da ne bo prehitro konec leta in da izpeljem vse moje načrte.

Kaja pa nam je zaupala tudi enega izmed svojih receptov, ki ga morate vsekakor preizkusiti.

Skutini štruklji s korenčkovim pirejem: (V šali pove, da ji sedaj uspejo vsi.)

Testo:

300g moke
1,5 dcl mlačne vode
1 jajce
1 žlica olja
ščepec soli
1 žlička jabolčnega kisa

Z mešalnikom zmešamo vse sestavine, da dobimo lepo svilnato testo. Na otip naj bo srednje mehko. Oblikujemo ga v kepo in damo v skledo, katero napolnimo z oljem, da je testo celo pokrito z oljem. Testo naj počiva 1 uro.

Nadev s skuto in korenčkovim pirejem ter drobnjakom:

250g skute
5 korenčkov
1 rumenjak
sol
pest drobnjaka

Korenčke narežemo na majhne kocke in jih skuhamo do mehkega. Nato jih zmiksamo ,da dobimo pire, ki naj bo bolj gost.

Zmešamo skuto in korenčkov pire ter dodamo rumenjak, sol, poper ter sveži drobnjak. Če je nadev preredek, dodamo malo drobtin.

Testo položimo na pomokan prt, lepo ga razvlečemo z rokami, da je res lepo tanko in enakomerno. Namažemo z nadevom in zvijemo.

Štruklje kot bonbon zavijemo v prozorno folijo. Kuhamo jih v vrelem kropu 20-30 minut odvisno od debeline štrukljev.

Ko so kuhani, jih na hitro popražimo v maslu.

Dogodki