Search
Close this search box.

Kaj vedo mladi o prometu? (FOTO)

Danes je v Mislinji potekalo državno tekmovanje, v katerem so se mladi preizkusili v spretnostni vožnji s kolesi in motorji ter preverili svoje teoretično znanje o cestno prometnih predpisih, preizkusili pa so se tudi v praktičnem delu.

Javna agencija za Republike Slovenije za varnost prometa je danes v dopoldanskih urah v Mislinji priredila 28. državno zaključno tekmovanje “Kaj veš o prometu?“. Tekmovanje, na katerem so preverjali teoretično znanje o prometu, je namenjeno osnovnošolcem in dijakom srednjih šol, mladi pa so se preizkusili tudi v praktičnem delu tekmovanja. Na državnem tekmovanju, ki ima sicer že dolgoletno tradicijo, so smeli sodelovati najbolje uvrščeni tekmovalci iz kvalifikacij, torej iz predhodnega občinskega ali medobčinskega tekmovanja.

Tekmovanje se je začelo v jutranjih urah. Ob 8. uri so tekmovalci prevzeli startne številke, pol ure kasneje pa so zbrane tekmovalce nagovorili ravnateljica osnovne šole, ga. Natalija Aber Jordan in župan občine Mislinja, g. Bojan Borovnik.

Ob 9:00 so si tekmovalci ogledali progo, nato pa se je pričelo tekmovanje. Kolesarji in mopedisti so se preizkusili v preverjanju teoretičnega znanja s pomočjo računalnika z vprašanji o cestno-prometnih predpisih, opremi ter vzdrževanju mopeda in etiki v prometu, ocenjevalni vožnji na prometnih površinah in spretnostni vožnji na poligonu. Sodniki so ocenjevalno vožnjo na prometnih površinah kaznovali s kazenskimi točkami. Kaznovali so prepočasno vožnjo, nepravilno zavijanje ali potiskane kolesa, neprimerno hitrost ali prekratko varnostno razdaljo, najhujšo napako pa je predstavljalo neupoštevanje znakov, nepravilno nakazovanje smeri, izsiljevanje in podobno. Pri spretnostni vožnji na poligonu so po točke odbijali za podrte žogice, premaknjene ali podrte stožce, podrte ali prevožene ovire, nepravilno smer vožnje in izpuščene ovire.

Tekmovanja se je udeležilo 51 tekmovalcev in tekmovalk s kolesi ter 9 mopedistov. Prvi trije tekmovalci so prejeli zlato, srebrno in bronasto odličje, vsi udeleženci pa so za sodelovanje prejeli diplomo. Med kolesarji je odlično drugo mesto dosegel domačin Maksim Stoviček iz Osnovne šole Mislinja.

Danes je v Mislinji potekalo državno tekmovanje, v katerem so se mladi preizkusili v spretnostni vožnji s kolesi in motorji ter preverili svoje teoretično znanje o cestno prometnih predpisih, preizkusili pa so se tudi v praktičnem delu.