Search
Close this search box.

Kaj koroškim voznikom povzroča največ preglavic?

22 dolgoletnih voznikov se je v Slovenj Gradcu pod okriljem Zavarovalnice Triglav ponovno odpravilo na izpitno vožnjo. Kakšni so bili rezultati?

Po lanski Turneji mobilnosti, na kateri so v največji slovenski zavarovalnici s pomočjo simulatorja varne vožnje DRAJV testirali, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah, se je nedavno 22 dolgoletnih voznikov po slovenjegraških cestah ponovno zapeljalo z učiteljem vožnje in preverjalo svojo vozniško pripravljenost še v praksi.

Marsikateri voznik se v prometni ureditvi Slovenj Gradca težko znajde, zato nemalokrat prihaja do slabe volje in nerazumevanja med vozniki in ostalimi udeleženci prometa. Še posebej vozniki, ki se tam ne vozijo ravno vsakodnevno, pa tudi domačini, ki so vozniški izpit opravili pred desetletji, imajo s pravilnim razumevanjem in upoštevanjem prometne ureditve kar nekaj težav.

Vaja dela mojstra

Po lanski Turneji mobilnosti, ki je potekala po desetih večjih slovenskih mestih, so zato v največji slovenski zavarovalnici svoje aktivnosti na področju cestne preventive letos še nadgradili z akcijo Ponovno na izpitno vožnjo. 22 dolgoletnih voznikov se je tako ob izteku poletja po slovenjegraških cestah ponovno zapeljalo z učiteljem vožnje in preverjalo svojo vozniško pripravljenost.

»Z vožnjo na simulatorju bi lani vozniški izpit opravila manj kot tretjina vseh voznikov na turneji. A prav tovrstno obnavljanje vozniškega znanja dolgoletnih voznikov je korak k varnejšim cestam za vse,« je povod za akcijo Ponovno na izpitno vožnjo opisala Tonja Vinkl Vončina, direktorica območne enote Slovenj Gradec Zavarovalnice Triglav.

Večina voznikov bi na izpitu padla

Rezultati ponovitve izpitnih voženj po slovenjegraških cestah so pokazali, da bi od vseh voznikov uspešno opravilo izpitno vožnjo (samo) šest. Največ preglavic so po besedah učiteljev vožnje voznikom poleg neupoštevanja prometne signalizacije predstavljali znaki USTAVI, saj jih je brez obveznega ustavljanja pred znakom prevozila kar polovica voznikov.

Pri razlagi te napake, so si bili preizkušeni kandidati enotni, da se jim ne zdi smiselno stati pred znakom USTAVI, v kolikor je cesta dobro pregledna in bi zaradi ustavljanja povzročali dodatne zastoje oziroma bi se lahko zapletli v nesrečo, ker se voznik za njimi ne bi ustavil.

Rezultat ne odraža (povsem) realnosti

Čeprav je bila na ponovitvi izpitne vožnje v Slovenj Gradcu uspešna le slaba tretjina voznikov, pa je bila končna ocena učiteljev vožnje kljub temu spodbudna. Usmerjena je k zavedanju, da je trenutek za volanom, ko voznik napako naredi, hkrati tudi najboljša priložnost, da je na napako opozorjen in ima tako takoj priložnost spremeniti svojo vozniško navado.

»Največ težav je še vedno v novostih zakonodaje in infrastrukture, s katero mnogi vozniki niso seznanjeni in posledično kršijo pravila. Opazne so napake “starih” voznikov oziroma voznikov z dolgoletnimi izkušnjami, in sicer opazovanje okolice vozila, torej t. i. mrtvi koti oziroma pogled preko ramena.  Je pa vsak, ki pride na ponovno vožnjo, že zmagovalec, ker je zmogel ta pogum,« je povedal Mitja Jeseničnik, član ekipe učiteljev vožnje AMZS, ki potuje po slovenskih mestih v okviru akcije Ponovno na izpitno vožnjo. Kandidati na Koroškem so jih tako pozitivno presenetili s svojo umirjeno in natančno vožnjo, kljub temu, da (končni) rezultat uspešnosti tega ne prikazuje.

Besedilo: Zavarovalnica Triglav

Dogodki