Search
Close this search box.

Kaj je pomembno pri izbiri posteljnine?

V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato spalnici velja nameniti posebno pozornost. Ni namreč vseeno, ali spimo v mirnem, prijetnem, udobnem prostoru, ki podpira kakovosten spanec, ali pa je ta poln motečih elementov in nas namesto k počitku vabi k različnim aktivnostim. Na počutje vpliva tako rekoč vse: velikost sobe, prezračenost in osvetljenost sobe, ležišče, žimnica, odeja, vzglavnik ter celo posteljnina.

Pojem slednje v vsakdanjem žargonu običajno vključuje tako rjuho kot pregrinjalo za vzglavnik in odejo, njena izbira pa je v veliki meri odvisna od naših navad, želja, počutja ter številnih drugih dejavnikov. Med drugim tudi materiala, kajti posteljnino je zaradi večurnega neposrednega stika s kožo mogoče primerjati z oblačili, saj lahko povzroči (ali prepreči) alergijske reakcije.

Iz tega razloga se v tem prispevku podrobneje posvečamo vsemu, kar vpliva na vašo nočno regeneracijo.

1. Posteljnina

Na samem začetku je treba poudariti, da vam mora biti posteljnina všeč. Če boste izbrali barvo oziroma vzorec, skladen z vašo osebnostjo, boste seveda v spalnico zahajali raje. To dejstvo pa bo med drugim pripomoglo k temu, da boste (pogosteje) spali priporočenih osem ur, kolikor naj bi odrasel človek potreboval za učinkovito obnovo energije.

Več o barvah posteljnine si lahko preberete v našem članku Kaj o vas povedo vaše barve posteljnine? – izvedeli boste, katera barva učinkovito podpira počitek, tokrat pa se bomo raje osredotočili na materiale in načine zapiranja.

Material

Poleg dimenzije med najpomembnejše kriterije zagotovo sodi material, katerega izbira je nemalokrat pogojena z letnim časom. Flanela denimo je vsekakor primerna za hladnejše dni, vendar velja za izredno občutljivo. V primerjavi z njo pa je mikropliš nadvse enostaven, a povsem neprimeren za tiste z občutljivo kožo. Za idealno izbiro zato veljata bombaž in bombažni saten.

Posteljnina Odeja je izdelana izključno iz mehkega bombažnega satena in naravnega organskega bombaža, ki je nosilec GOTS certifikata. Oglejmo si značilnosti obeh.

Bombaž

Med najbolj priljubljene posteljnine brez dvoma sodi bombažna posteljnina. Bombaž namreč velja za higieničnega, zračnega, mehkega, prijetnega in obenem odpornega proti različnim mehanskim obremenitvam. Je enostaven za vzdrževanje, navsezadnje pa tudi cenovno dostopen. Pravzaprav je njegova edina slabost ta, da se mečka, zato je posteljnino treba likati.

Bombažni saten

Tako kot bombaž, tudi bombažni saten velja za material, ki uravnava temperaturo in je zato primeren za vse letne čase. Gre za bombažna vlakna, obdelana na poseben način, s pomočjo katerega ta nabreknejo in se skrajšajo, kar privede do gladke ter sijoče površine. Njegova dodatna prednost je, da ne zahteva likanja, ga je pa med pranjem treba obrniti.

Da bi posteljnina čim dlje ohranila prvotne barve, jo je tudi sicer med pranjem priporočljivo obrniti (notranja stran se nahaja zunaj). K temu v enaki meri pripomoreta sušenje na zraku (v senci) in likanje, ki s pomočjo vročine uniči bakterije.

Način zapiranja

Če je pred leti prevladoval način zapiranja posteljnine z gumbi, ki znajo biti precej moteči in tudi nepraktični, saj ob nemirnem spancu pogosto odpadejo, danes prevladuje zadrga. Slednja velja za hiter način zapiranja in je izredno popularna, dodatna prednost pa je drsnik brez (motečega) jezička, kakršnega poznamo pri zadrgah na oblačilih. Tretja možnost je enako praktična, vendar precej manj priljubljena. Razlog za to se skriva v dokaj pogostem drsenju odeje ali vzglavnika iz prevleke. Gre za ovojnico z všitkom na notranji strani, ki je sicer najenostavnejša za vzdrževanje in tudi najbolj trpežna od vseh naštetih načinov zapiranja posteljnine.

2. Rjuha

Posteljnina s svojo barvitostjo in vzorci nemalokrat prebuja našo domišljijo. Za razliko od nje pa z rjuho običajno opravimo dokaj hitro. A ker na njej preležimo vso noč, ni vseeno, ali je ta klasična ali napenjalna.

V naši ponudbi najdete tako ene kot druge, v različnih dimenzijah, velja pa, da je klasična daljša, saj jo je treba namestiti pod vzmetnico, medtem ko ima napenjalna na vsakem vogalu všito elastiko. Ker se ta upogne, ostane na mestu vse do jutra, a se običajno obrabi nekoliko hitreje od klasične, kar je vsaj delno pogojeno tudi z izbiro materiala. Naši kolekciji Hera in Basic sta izdelani izključno iz satena in bombaža, primernima tako za astmatike kot alergike.

3. Vzglavnik

Poleg same trdote ležišča vzglavnik zagotovo najpomembneje vpliva na kakovost spanca. Bolečine v vratu, neprespanost, pomanjkanje energije, alergije in številni drugi simptomi kronične utrujenosti najpogosteje izvirajo prav v napačno izbranem vzglavniku. Pri izbiri tega je zato treba upoštevati njegovo trdoto, višino, material, polnilo, pa tudi položaj spanja, morebitne alergije in bolečine. Splošno pravilo bi se tako glasilo, da vzglavnik izberite glede na potrebe in želje lastnega telesa ter spalnih navad. V Odeji ponujamo široko paleto vzglavnikov, primernih tako za astmatike in alergike kot anatomske, tiste s certifikatom GOLS, s spiralnimi vzmetmi, spominsko peno, z gosjim puhom, merino volno …

4. Odeja oziroma pregrinjalo

Tako kot posteljnina, je tudi izbira pregrinjala v veliki meri povezana z letnimi časi. Za zimski čas je zato primernejše obojestransko prešitje, za poletni enostransko, v vsakem primeru pa mora odeja biti zračna, mehka, nežna in prijetna na otip.

Pregrinjala Odeja so izdelana iz bombažnega satena in so obdelana s tehnologijo Easy-care, zaradi česar so nadvse preprosta za vzdrževanje. Med njimi pa najdete tudi okrasna pregrinjala, primerna kot dodatna zaščita postelje, sedežne garniture, ležalnika ali kot podloga za igro otrok, nemara tudi za spanje v šotoru. Ker so slednja pisana, se jim velja posvetiti enako kot posteljnini, saj vsaka barva, ki jo vnesemo v svoj dom, določa ne le energijo doma, temveč tudi počutja.

Naj zaključimo z nadvse splošnim, a vendar praktičnim nasvetom: pri opremljanju spalnice se vsekakor oprite predvsem na lastne želje, ob tem pa upoštevajte morebitne zdravstvene omejitve, denimo bolečine v vratu, hrbtenici, nemirnost, alergijske reakcije, astmo.

Z ozirom na resnično široko paleto izdelkov naših kolekcij, smo povsem prepričani, da Odeja zmore zadovoljiti prav vse vaše potrebe.

Dogodki

V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato spalnici velja nameniti posebno pozornost. Ni namreč vseeno, ali spimo v mirnem, prijetnem, udobnem prostoru, ki podpira kakovosten spanec, ali pa je ta poln motečih elementov in nas namesto k počitku vabi k različnim aktivnostim. Na počutje vpliva tako rekoč vse: velikost sobe, prezračenost in osvetljenost sobe, ležišče, žimnica, odeja, vzglavnik ter celo posteljnina.