Kacin: Zagotovo bo v četrtek večina ukrepov za zajezitev epidemije podaljšana

Vlada bo na seji v četrtek odločala o morebitnih zaostritvah ali omilitvah ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina bo večino dosedanjih ukrepov zagotovo podaljšala, morebitne spremembe pa so odvisne od skupne presoje.
call-5092454_1920

Po besedah Kacina v tem trenutku še ni dokončnega predloga o tem, ali naj vlada zaostri ukrepe. Ravno o tem po njegovih besedah danes popoldne potekajo sestanki, v katerih sodeluje tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje.

Vlada se bo po besedah Kacina sestala v četrtek dopoldne, se seznanila z epidemiološko sliko v državi, s predlogom ministra za zdravje Tomaža Gantarja ter stališčem svetovalne skupine in na podlagi tega iskala rešitve. “Zagotovo bo večina ukrepov podaljšanih. Ali bo dodan še kakšen ukrep ali bo kakšna sprememba, pa v tem trenutku še ne vemo,” je dejal.

Kot je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, bo vlada na seji ta teden formalno potrjevala tudi nacionalni načrt za cepljenje proti koronavirusu. Priprava načrta po njegovih navedbah poteka v skladu s smernicami Evropske komisije, ki izvaja tudi skupno naročilo za cepivo. Načrt bo sprejet “bistveno prej, kot bo, žal, cepivo na razpolago”, je zapisal.

Minister Gantar je sicer že v minulih dneh predlagal še strožje ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Meni, da bi glede na epidemiološko sliko morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet. Predvsem pa, kot je poudaril, v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Tako bi tudi šolanje še 14 dni potekalo na daljavo. Medtem pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi.

Po poročanju Radia Slovenija je Gantar predlagal tudi srečanje vseh strank, tako koalicijskih kot opozicijskih. Želi namreč, da vsi pridobijo vpogled v zdajšnje razmere in ukrepe, potrebne za omejitev epidemije.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.