Search
Close this search box.

Kacin: Za osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob potresu, vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da lahko osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob potresu, vstopajo v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa.

Včerajšnji dan je zaznamoval rušilni potres na Hrvaškem, ki je zahteval tudi žrtve. Veliko ljudi je bilo v potresih poškodovanih. Oči in misli Evrope so usmerjene na Hrvaško, na pomoč pa je že priskočila tudi naša država.

Kacin je dodal, da je včeraj zvečer iz logističnega centra v Rojah na pot krenil prvi konvoj pomoči. “Interes za pomoč je velik tudi med prebivalci Slovenije. Pomoč za območje, ki ga je prizadel potres, zbirajo številne humanitarne organizacije, številni pa želijo pomagati tudi na lokaciji sami,” je povedal ter izpostavil, da do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa, niti za njih ne bo odrejena karantena.

Prehajanje meje brez karantene oziroma negativnega testa je možno za tovrstno organizirano pomoč in ne za individualne obiske, je pri poudaril vladni govorec.

Slovenska civilna zaščite ima po njegovih besedah pripravljene načrte za odziv na potrese, kakršen je v torek prizadel Hrvaško. Na podlagi teh načrtov izvajajo tudi vaje na občinski, regionalni in državni ravni. Zadnja na državni ravni je potekala v začetku leta. Prihodnje leto pa načrtujejo tudi sodelovanje v vaji v organizaciji Evropske unije, je še pojasnil Kacin.

Preberite še: Na Hrvaškem se tudi danes tresejo tla, potres čutili tudi v Sloveniji

VIR: Vlada RS, STA

Dogodki

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da lahko osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob potresu, vstopajo v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa.