Search
Close this search box.

Kacin: Vlada podaljšuje ukrepe, število okužb v DSO narašča

Vlada je pred kratkim na Brdu pri Kranju zaključila z današnjo sejo. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin je vlada podaljšala dosedanje ukrepe.

Pravkar poteka popoldanska novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sodelujejo minister za finance Andrej Šircelj, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman, psihologinja Eva Kovač ter vladni govorec Jelko Kacin.

Na današnji seji se je vlada seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in izvajanjem ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19. Osredotočila se je na načine testiranja, število novih okužb, vdore v DSO in na razmere v bolnišnicah, je povedal Kacin.

Za 14 dni se podaljša uporaba ukrepov in omejitev vezanih na odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Za 7 dni je vlada podaljša uporabo ukrepov in omejitev, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter na začasno prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom.

Vlada je na seji sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, skladno s šestim odstavkom 83.a člena Zakona o sodiščih, s čimer se začasno ustavljajo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom.

Vlada je danes sprejela odločitev o prerazporeditvi sredstev iz proračuna za namen obvladovanja epidemije.

Glede okužb je Kacin pojasnil, da se je včeraj povečalo število okužb med stanovalci DSO za 187, skupaj je tako trenutno okuženih 2325 oskrbovancev. Med zaposlenimi se je število okužb včeraj povečalo za 72, skupaj je aktivno okuženih 874 zaposlenih v DSO. Največji porast okužb pri stanovalcih je bil včeraj v DSO Nova Gorica – 39, DSO Beltinci -19, DSO Ormož – 18 in DSO Radovljica – 10, je navedel Kacin.

Ponovno poudarjam, da je pomembno, da vsi dosledno upoštevamo navodila ministrstva za zdravje za ravnanje s conami v domovih. Pomembna sta tudi izobraževanje zaposlenih in prostovoljcev ter kontrola ob vstopu v stavbe. Zaposleni morajo skrbno spremljati svoje zdravstveno stanje in takoj obvestiti o nastalih težavah,” pa je preko Twitterja sporočil minister Janez Cigler Kralj, ki je še pripisal, da uvajajo hitre teste za DSO.

Kacin je še opomnil, da ekipe v bolnišnicah danes po dolgem času nekoliko lažje dihajo. Pred eno uro je bilo v naših bolnišnicah prostih kar 20 intenzivnih postelj, 10 od teh v UKC Ljubljana, je dejal.

Direktor Bolnišnice Golnik dr. Aleš Rozman pa je dejal: Uspeli smo stabilizirati število hospitaliziranih, da le to ne narašča več eksponentno. Nekaj prostih postelj je odraz umirjanja razmer. Epidemija se ne zmanjšuje, a število okuženih ne narašča več eksponentno.”

“Imamo veliko težav tudi z okužbami med zaposlenimi. Vlagamo precej naporov v to, da pokrijemo vsa delovišča,” je še dejal Rozman.

Po podatkih Sledilnika covid-19 je Slovenija trenutno na prvem mestu v Evropi po številu dnevno umrlih. Današnje število smrtnih žrtev je že drugič v istem tednu najvišje doslej: 45. Delež pozitivnih testov že od 3. novembra ni bil tako visok, kar je pokomentiral tudi Rozman.

“Imamo najvišjo smrtnost v Evropi zaradi Covid-19 (na 100.000 prebivalcev v zadnjih 7 dneh). To je posledica visokega deleža okuženih prebivalcev. Spoštujmo ukrepe, znižajmo število okuženih in posledično število umrlih,” je pojasnil Rozman.

Več informacij sledi.

Dogodki

Vlada je pred kratkim na Brdu pri Kranju zaključila z današnjo sejo. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin je vlada podaljšala dosedanje ukrepe.