Search
Close this search box.

Kacin: Vdori okužb v domove za starejše so zaskrbljujoči. V prevaljskem domu starejših še 7 novih okužb, v radeljskem 12

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19, na kateri je sodeloval tudi direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, v uvodu izpostavil, da so se okužbe ponovno začele hitreje širiti v domovih za starejše, aktivno okuženih v domovih je trenutno kar 1962 oseb. Z novimi okužbami pa se soočajo tudi v Domu starejših Na Fari in v Domu starejših Hmelina v Radljah ob Dravi.

Vdori okužb v domove za starejše so zaskrbljujoči, saj gre za družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri kateri se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni. Gre za najbolj ranljiv del prebivalstva, ki ga moramo zaščititi, je poudaril Kacin.

VIDEO: Novinarska konferenca

Po prvem valu in izkušnji iz spomladanskih mesecev so domovi pripravili krizne načrte za ravnanje v primeru okužbe. Izdelani so bili protokoli, izpeljana številna izobraževanja, zagotovljene so bile tudi kadrovske krepitve. Okrepilo se je tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Z okužbami se je doslej srečalo že 85 odstotkov domov, a velika večina je širjenje okužbe uspešno zamejila. Predstavitev dobrih praks je priložnost za krepitev zavedanja zaposlenih, lokalne skupnosti doma pa tudi širše slovenske javnosti o tem, da do vnosa virusa pride zaradi človeškega faktorja.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je v nadaljevanju povedal, da imajo trenutno 84 okuženih oskrbovancev na različnih lokacijah, ob tem pa upajo, da se bo stanje v nekaj tednih izboljšalo. Poudaril je, da so v preteklem obdobju veliko vlagali v obveščanje deležnikov ter v izobraževanje zaposlenih, kako ravnati v primerih okužb. Prav tako so izdelali natančne krizne načrte ravnanja.

Izpostavil je, da so v domu s pomočjo odobrenih sredstev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaposlili 16 novih sodelavcev s področja socialne oskrbe, ki so znatno razbremenili kadre, ki se lahko zdaj v celoti posvečajo zdravstveni oskrbi stanovalcev.

V domu pričakujejo, da bodo, tako kot v prvem valu epidemije, dobili regresirane vse dodatke za zaposlene, ki so močno obremenjeni in delajo v težkih razmerah.

Sicer se trudijo oskrbovancem nuditi čim boljše razmere tudi v času okužb. Vzpostavili so posebne mobilne številke in video povezave za komuniciranje oskrbovancev s svojimi družinskimi člani.

Iz Doma Hmelina v Radljah ob Dravi pa so danes sporočili, da so glede na navodila NIJZ včeraj ponovno odvzeli kontrolne brise, testirali so 79 stanovalcev in 27 zaposlenih. Pozitivnih je bilo skupno 12 brisov, 10 pri stanovalcih in dva pri zaposlenih. Iz tega doma je trenutno v rdeči coni v prostorih Term Topolšica 47 okuženih, 20 stanovalcev je v rdeči coni doma, devet pa jih je v bolnišnici.

V Domu starejših Na Fari pa so danes pri stanovalcih, ki so v »sivi coni« odvzeli 14 brisov. Včerajšnji testi pa so pokazali, da je 5 stanovalcev pozitivnih. Po navodilih NIJZ bodo stanovalci z okužbo preseljeni za deset dni v »rdečo cono» doma. En stanovalec pa jo je zapustil. Tako da je v “rdeči coni” trenutno nastanjenih 32 stanovalcev.

Pri zaposlenih sta bila dva izvida brisov pozitivna in oba zaposlena sta prav tako v samoizolaciji  po navodilih NIJZ za deset dni. Odsotnih je trenutno sedem zaposlenih javnih uslužbencev,” je še v sporočilu za javnost navedla direktorica doma Stanka Vauh.

Danes smo prejeli tudi tablice – donacija podjetja SIJ. Stanovalci se bodo od sedaj lahko lažje videli in slišali s svojci. Naprošamo vse svojce za strpnost in razumevanje. Zaposleni se trudijo pri svojem delu in poleg vsega ohranjajo še dobro voljo ter pozitivno energijo,” je še dodala.

Iz »rdeče cone« so sporočili, da stanovalci pridno opravljajo jutranjo telovadbo, se pogovarjajo, poslušajo glasbo. Zaposlenim, ki so v popolni varovalni opremi pa stanovalci pravijo: «Saj ne vemo kdo ste, vas ne prepoznamo … lepo pa je, ko zapojete z nami«

Svojcem, ki bi želeli oddati drobne stvari za svoje drage v domu sporočajo, da imajo stanovalci v domu hrane, napitkov in sadja dovolj na razpolago. Ob dnevnih ritualih prejmejo stanovalci tudi brezplačne kavice.

VIR: www.gov.si, spletna stran Dom Hmelina, spletna stran Dom starejših Na Fari

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19, na kateri je sodeloval tudi direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, v uvodu izpostavil, da so se okužbe ponovno začele hitreje širiti v domovih za starejše, aktivno okuženih v domovih je trenutno kar 1962 oseb. Z novimi okužbami pa se soočajo tudi v Domu starejših Na Fari in v Domu starejših Hmelina v Radljah ob Dravi.