Search
Close this search box.

Kacin: Torek dan resnice glede števila okužb, ki mu lahko sledijo novi ukrepi vlade

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin svari pred lažnim občutkom, da so v nedeljo potrdili manj okužb kot v minulih dneh. Ponedeljki so zaradi manj testov ob nedeljah zavajajoči, torek pa bo po njegovih besedah "dan resnice", ko lahko sledijo novi ukrepi. Delež potrjenih okužb ostaja visok, v soboto je bil 8,6 odstotka, v nedeljo 7,25 odstotka.

Kacin je na današnji novinarski konferenci še izpostavil, da tudi danes objavljeni podatki v primerjavi s podatki izpred tedna dni pomenijo 50-odstotni porast, saj so minulo nedeljo potrdili 50 okužb, to nedeljo pa 75.

Preberite tudi: V Sloveniji 75 novih okužb, na Koroškem dve

Torek bo po Kacinovih besedah “dan resnice. Če bo okužb ponovno več, se bo vlada morala odločiti. Če se sedanji trend ne zajezi, je velika verjetnost, da bomo jutri morali predstaviti nekatere ukrepe,” je dodal. Spomnil je na možne ukrepe, ki jih je že napovedovala vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović. “Njene napovedi so realne. To ni ukrep, za katerega bi potrebovali par dni priprav,” je dodal.

Po Kacinovih besedah se namreč okužbe še naprej pojavljajo na “nepotrebnih druženjih. Prisiljeni bomo govoriti o konkretnih primerih. Če se kljub vsem opozorilom še naprej zbira do 50 ljudi, ne preostane drugega, kot da spoštujemo predlog strokovne svetovalne skupine za zamejitev druženj na 10 ljudi na javnem in zasebnem prostoru, brez razlike, razen če je to pogojeno s predhodnim soglasjem NIJZ”, je izpostavil vladni govorec.

Ob tem je povzel odločitve vlade s petkove dopisne seje, povezane z novim koronavirusom. Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19.

Od srede bodo v večstanovanjskih stavbah obvezni pršilniki za razkuževanje rok. Po Kacinovih besedah je vlada predvidela petdnevni rok za uveljavitev tega ukrepa, da bi upravniki oz. lastniki stavb imeli čas nabaviti sredstva. Teh je v zalogah dovolj, je dodal.

Odmevnejši ukrep, ki ga je vlada sprejela na petkovi dopisni seji, pa so spremembe nošenja mask v vrtcih in šolah. Te z današnjim dnem niso več potrebne za otroke v vrtcih ter učence in dijake, ko so v matičnem oddelku, pa tudi za vzgojitelje v vrtcih in učitelje do vključno 3. razreda. Ob tem je Kacin sicer nagovoril učitelje oz. predavatelje in dejal, da se “nihče ne bo razburjal, če boste med predavanji nosili masko in bili zgled drugim”.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc pa je danes komentirala večje število okužb, ki so jih potrdili med bolniki in zaposlenimi enega od oddelkov v UKC Ljubljana. Kot je dejala, je to gotovo posledica kroženja virusa v populaciji. Po njenih pojasnilih se bolniki in zaposleni verjetno niso okužili od istega vira, a analiza še poteka. Po njeni napovedi bi sicer katerega od okuženih bolnikov lahko že v kratkem odpustili v domačo oskrbo.

Na vprašanja novinarjev je Lejko Zupančeva med drugim še poudarila pomen cepljenja proti gripi za najbolj ranljive prebivalce. Upa, da se bo proti gripi cepilo čim več ljudi, saj bo to v prihajajočih mesecih pomenilo nekoliko manj težav. “Cepivo resda ne zaščiti 100-odstotno, vendar zmanjša možnost hospitalizacije, preprečuje zaplete gripe, tudi gripa lažje poteka,” je opisala. Izrazila je upanje, da bo cepiva proti gripi dovolj, da se bodo lahko cepili najbolj ogroženi, torej starejši ljudje in ljudje z okvarjenim imunskim sistemom.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin svari pred lažnim občutkom, da so v nedeljo potrdili manj okužb kot v minulih dneh. Ponedeljki so zaradi manj testov ob nedeljah zavajajoči, torek pa bo po njegovih besedah "dan resnice", ko lahko sledijo novi ukrepi. Delež potrjenih okužb ostaja visok, v soboto je bil 8,6 odstotka, v nedeljo 7,25 odstotka.