Search
Close this search box.

Kacin: Število vnesenih okužb se znižuje, vlada je ukrepala pravočasno

Na torkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin spregovorila o umestitvi Hrvaške na seznam epidemiološko nevarnih držav v povezavi z iztekom roka za pravočasno vrnitev slovenskih državljanov brez odrejene karantene.

V ponedeljek ob polnoči se je brez zastojev na meji s Hrvaško iztekel rok za vrnitev državljanov domov brez odrejene karantene, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

VIDEO: Torkova novinarska konferenca. Avtor: Urad vlade za komuniciranje

Zadnji podatki po Kacinovih besedah kažejo, da se število vnesenih okužb iz tujine v Slovenijo postopno, pa vendar znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je Vlada Republike Slovenije na predlog stroke pravočasno ukrepala in sprejela pravilno odločitev tudi glede sprememb umestitve držav na tako imenovani rdeči seznam. Epidemiološka slika na Hrvaškem se namreč še naprej slabša, je dejal Kacin. Trenutna 14-dnevna incidenca je pri naših sosedih v ponedeljek dosegla 67 okužb na 100.000 prebivalcev.

V ponedeljek so na Hrvaškem ugotovili še 136 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2 in po Kacinovem mnenju bistvenega izboljšanja glede na gibanje števila v preteklih dneh ni pričakovati. Je pa po njegovem mnenju skrb vzbujajoče, da se povečuje število primerov v županijah, ki so imele doslej manjše število primerov.

V Sloveniji imamo ob ponedeljkovih opravljenih 1370 testih, 21 novih pozitivnih primerov. 13 primerov je še v epidemiološki preiskavi, en vnos je iz sosednje Hrvaške. Število okuženih pri nas v 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 20,17. Kacin je prepričan, da bi bila ta številka brez vnosov iz tujine bistveno nižja.

Kot ocenjuje Kacin, so bili naši državljani na Hrvaškem pravočasno obveščeni, da so se lahko pravočasno in varno vrnili domov brez gneče na mejnih prehodih. Kacin se je zahvalil državljanom za razumevanje in spoštovanje odločitve vlade, kajti začetek šolskega leta, normalno in polno delovanje šolstva je in ostaja pomembna prednostna naloga, ne le za učence, dijake, starše in učitelje, ampak za celotno družbo in tudi vlado.

Kacin je na zaključku novinarske konference še dejal, da se bo danes vlada v ožji sestavi seznanila z aktualnim epidemiološkim stanjem in nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah na pričakovani jesenski val širjenja SARS-CoV-2.

Notranji minister Aleš Hojs se je v uvodu zahvalil medijem za intenzivno obveščanje v zvezi z uvrstitvijo Hrvaške na rdeči seznam, zaradi česar na mejnih prehodih niso nastajali zastoji. Po podatkih policije se je od sobote do ponedeljka v Slovenijo vrnilo približno 60 tisoč državljanov. Po nekaterih ocenah jih na Hrvaškem ostaja od 30 do 40 tisoč.

Po analizi policije število tistih, ki so mejo prestopili minuli konec tedna, ne odstopa od števila prestopov ob istem koncu tedna lanskega leta.

V navedenih treh dneh je bilo izdanih 2138 karantenskih odločb, in sicer tistim, ki so prišli iz držav, ki so že dalj časa na rdečem seznamu. 62 odločb je bilo odrejenih včeraj od polnoči do osme ure, a minister ocenjuje, da ne gre za tiste, ki so se vračali s Hrvaške. Povprečni čas izdaje karantenske odločbe je od 5 do 7 minut. Najdlje se je čakalo 21 minut.

Minister Hojs je ponovil, da policija na madžarsko-slovenski meji izvaja občasne kontrole. Od potnikov lahko policisti zahtevajo dokazilo, da niso prispeli iz nevarnih držav. Poostreni nadzor bodo izvajali tudi v naslednjih dneh, je napovedal.

Minister Hojs se je zahvalil policiji, ker se je dobro pripravila na morebitne zastoje na mejnih prehodih.

Besedilo: www.gov.si

Dogodki

Na torkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin spregovorila o umestitvi Hrvaške na seznam epidemiološko nevarnih držav v povezavi z iztekom roka za pravočasno vrnitev slovenskih državljanov brez odrejene karantene.