Search
Close this search box.

Kacin: Realne možnosti za proizvodnjo cepiva v Sloveniji ni. Do leta 2022 bomo vsi nosili maske, tudi cepljeni

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, ki je med drugim napovedal, da bo potrebno maske nositi še naprej, ne glede na to, ali bomo cepljeni. Spregovoril je tudi o proizvodnji cepiva v Sloveniji, predstavil podatke o cepljenju ...

V marcu bo Slovenija predvidoma prejela 282.819 odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes napovedal Jelko Kacin. Predvidene so dobave 99.450 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 30.000 odmerkov cepiva Moderne in po izračunih še 153.369 odmerkov cepiva AstraZenece.

V tem tednu bo skupaj na voljo 54.300 odmerkov cepiva, ki bodo v veliki meri namenjena cepljenju kroničnih bolnikov, starejših od 18 let, ostalo pa bo namenjeno cepljenju ne le vzgojiteljev in učiteljev, ampak vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

V tem tednu je za drugi odmerek rezerviranih 20.100 odmerkov Pfizerjevega cepiva in 2600 odmerkov cepiva Moderne. Za prvi odmerek pa je namenjenih 1400 odmerkov cepiva Pfizerja ter 30.200 odmerkov cepiva AstraZenece, je naštel Kacin.

Ob tem je podpisana tudi dodatna pogodba za dobavo Pfizerjevega cepiva, v drugem kvartalu bomo po Kacinovi napovedi dobili 342.000 odmerkov. Zgornja številka dobav cepiva Moderne v aprilu je 37.000, koliko cepiva AstraZenece bo dobila Slovenija, pa še ni mogoče napovedati. V drugem kvartalu bodo skušali povečati dobavo vektorskega cepiva Janssen Pharmaceutica, o začasni uporabi katerega bo v tem tednu odločila Ema.

Točno koliko tega cepiva si lahko obeta Slovenija, Kacin še ni mogel razkriti.Proizvajalec mora naročnikom naslednji mesec dostaviti 0,47 odstotka skupne količine cepiv, ki je predvidena za april. Naši izračuni govorijo, da bi morali aprila, maja in junija dobiti 230.000 odmerkov cepiva,” je dejal Kacin.

Glede lastne proizvodnje cepiv v Sloveniji se Novartis, v okvir katerega sodi Lek, v Švici pripravlja na proizvodnjo cepiv, v Sloveniji pa tega ne načrtujejo. Tudi Krka nima namere proizvajati cepiva v Sloveniji.

Preberite tudi: Pobuda Levice za preučitev možnosti proizvodnje cepiv na Prevaljah

Kacin meni, da realnih možnosti, da bi v nekem doglednem času v Sloveniji proizvajali cepiva, ni. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da vlada ne išče možnosti, da bi se število cepiv, ki so registrirana v EU, v prihodnjih tednih in mesecih povečalo.

Vlada si sicer želi, da bi do konca junija cepili več kot 60 odstotkov prebivalstva, je izpostavil Kacin.

Precepljenost starejših od 90 let znaša s prvim odmerkom 43 odstotkov. Cepljenih je tudi 49,8 odstotka starejših med 85 do 89 let, 53,3 odstotka starejših med 80 in 84 let in 30,4 odstotka starejših med 75 in 79 let. V tej kategoriji starejših se sedaj cepljenje izvaja intenzivno.

Zaposlene v vzgoji in izobraževanju je ob tem pozval, naj se odločijo za cepljenje. Ob tem je ugotavljal, da je interes med vzgojitelji in vzgojiteljicami pol manjši kot med učitelji in profesorji. Kot je še poudaril, je cepivo AstraZenece namenjeno cepljenju vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ne samo vzgojiteljem in učiteljem.

Na vprašanje, zakaj so ponekod že cepljeni 50-letniki, drugod pa 80-letniki še čakajo na prvi odmerek, je Kacin napovedal, da bodo velika odstopanja na cepilnih mestih preverjali zdravstveni inšpektorji. Po njegovi oceni do tega prihaja tudi zato, ker so ponekod bolje organizirani in zato hitreje pridejo do odmerkov cepiv. “Vlada jasno sporoča, da je treba zdravstveni inšpektorat poslati na cepilna mesta in ugotoviti, kaj se dogaja,” je poudaril. Po njegovih besedah je izvajalce cepljenja prav tako treba pozvati, da o opravljenem cepljenju poročajo v čim bolj realnem času. Za enkrat je to 48 ur.

Ob tem pa je podal tudi odgovor na vprašanje, ali bi lahko teoretično tisti, ki bodo prejeli dva odmerka cepiva (npr. učitelji), naposled sneli maske.Za pandemijo gre, zato bi jaz najprej citiral gospoda Faucija, ki je zelo jasno povedal, da bomo do leta 2022 kar lepo vsi po vrsti še naprej nosili maske. To je odgovor na to elementarno vprašanje,” je navedel Kacin.

Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Joeja Bidna Anthony Fauci je namreč pred dnevi napovedal, da bo treba zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022. Do konca leta sicer pričakuje bistveno normalizacijo razmer, a bo zaradi mutacij novega koronavirusa maske po njegovem verjetno treba nositi še v letu 2022. Za NBC je dejal, da česa tako groznega ni bilo več kot sto let, od pandemije gripe.

Kacin pa je danes komentiral tudi okvirni sporazum o distribuciji cepiva proti covidu-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in farmacevtsko družbo Salus, ki je tudi predstavnik podjetja Pfizer v Sloveniji in ima zagotovljene vse skladiščne pogoje za shranjevanje cepiva pri nizkih temperaturah. Salus tako sprejema pošiljke cepiva, jih skladišči, pripravlja in izdaja ter prevaža cepiva, prav tako pa zbira stekleničke in igle po cepljenju. Vrednost letne pogodbe je 879.955 evrov z DDV.

Vir: Vlada RS, STA

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, ki je med drugim napovedal, da bo potrebno maske nositi še naprej, ne glede na to, ali bomo cepljeni. Spregovoril je tudi o proizvodnji cepiva v Sloveniji, predstavil podatke o cepljenju ...