Search
Close this search box.

Kacin o navedbah, da je vlada zamujala s pripravami na drugi val epidemije in da ni upoštevala nekaterih predlogov strokovne skupine

Vlada je pri vsaki odločitvi skušala upoštevati stališča in poglede svetovalne skupine za covid-19, je po današnji objavi povzetkov zapisnikov sej skupine na portalu Necenzurirano zatrdil vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je dodal, da je pri nezdravstvenih vprašanjih, ki vplivajo na druge sfere življenja, vlada morala tehtati nekoliko širše.

Spletni portal Necenzurirano je od ministrstva za zdravje po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobil 47 zapisnikov sej vladne strokovne skupine za covid-19, ki jo vodi Bojana Beović. Zapisniki po poročanju portala razkrivajo, da je vlada zamujala s pripravami na drugi val epidemije in da ni upoštevala nekaterih predlogov strokovne skupine.

Med drugim je skupina po navedbah portala predlagala, da bi se najprej zapirale posamezne občine, in ne celotna država ali regija. Strokovna skupina tudi ni razpravljala o popolnem zaprtju javnega življenja takoj po božiču, del skupine pa je že konec novembra predlagal odprtje šol s 7. decembrom za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami.

Vladni govorec za covid-19 Kacin, ki do dopoldanske novinarske konference še ni bil seznanjen s podrobnostmi iz prispevka portala, je izpostavil, da očitkov o neupoštevanju stroke ali prepoznih ukrepih ni izrekel noben član svetovalne skupine. Pojasnil, je da vlada pri vsaki odločitvi sicer poskušala upoštevati stališča in poglede svetovalne skupine.

Zagotovo pa je prav, da na tem mestu rečem, da je to svetovalna skupina ministra za zdravje. Pri zdravstvenih vprašanjih so bila zagotovo v celoti upoštevala njihova pričakovanja, ko pa gre za vplive na druge sfere življenja, ki so v pristojnosti drugih ministrov, pa je morala vlada zadeve tehtati nekoliko širše,” je še dodal.

Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja imajo predlogi stroke vedno veliko težo. Spomnil je, da so uporabo hitrih genskih testov v domovih za starejši uvedli šele, ko je bila stroka enotna glede njihovih morebitnih koristi in pravilne uporabe.

Oblikovanje svetovalne skupine je sicer v pristojnosti ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je v minulih dneh že potrdil, da se pogovarja o preoblikovanju skupine. Meni, da je treba bistveno večjo težo pri pripravi in sprejemanju ukrepov dati epidemiologom, v skupino pa bi želel vključiti tudi psihologa, sociologa in strokovnjaka s področja komunikacije.

Beovićeva, ki so jo v torek izvolili za predsednico zdravniške zbornice, je iz teh izjav razumela, da ni več vodja strokovne skupine, da pa o tem nima nobene uradne informacije.

Beovićeva je bila sicer v sredo prisotna na seji vlade, a je po Kacinovih besedah tja ni povabil Gantar, pač pa predsednik vlade Janez Janša. “Sodelovala je pri vseh točkah, ki so zadevala področja glede covida-19. Teh točk je bilo 16 in povsod je bila vprašana za mnenje,” je dejal.

Na ministrstvu so danes za STA ponovno pojasnili, da skupina še vedno ostaja v enaki sestavi, kot je bila ustanovljena v začetku oktobra z izjemo predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangela, ki je iz skupine izstopil v začetki minulega tedna.

Skupino ob Beovićevi sestavljajo še nekdanja državna sekretarka in družinska zdravnica Simona Repar Bornšek, kirurg Marko Bitenc, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, predstojnik inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec in Irena Grmek Košnik z NIJZ.

Dogodki

Vlada je pri vsaki odločitvi skušala upoštevati stališča in poglede svetovalne skupine za covid-19, je po današnji objavi povzetkov zapisnikov sej skupine na portalu Necenzurirano zatrdil vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je dodal, da je pri nezdravstvenih vprašanjih, ki vplivajo na druge sfere življenja, vlada morala tehtati nekoliko širše.