Search
Close this search box.

Kacin napovedal novost glede cepljenja za tiste, ki so covid-19 že preboleli

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes obiskal mariborski zdravstveni dom, kjer se je seznanil s potekom cepljenja proti covidu-19 in pripravami na četrtkov začetek cepljenja delavcev v vzgoji in izobraževanju. Tam so po besedah vodstva sposobni cepiti dnevno 3000 ljudi.

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, so po besedah direktorja Jerneja Završnika doslej proti covidu-19 cepili 17.500 ljudi s prvim odmerkom, okoli 5000 jih je prejelo že oba odmerka. “Organizirali smo se tako, da lahko vsa cepiva, ki jih prejmemo, tudi porabimo. Ta trenutek smo v Mariboru sposobni cepiti dnevno 3000 ljudi. Če cepimo šest dni, smo v enem tednu sposobni cepiti 18.000 ljudi,” je povedal v izjavi po srečanju z državnim sekretarjem Kacinom.

Ta se je zahvalil Završniku in njegovi ekipi za doslej uspešno delo in izrazil upanje, da bodo “pozitivne izkušnje v organizaciji, hitrosti in kvaliteti dela” posredovali tudi ostalim zdravstvenim domovom. “Treba se je učiti od tistih, ki so boljši, hitrejši, ki zmorejo več,” je dejal.

Spomnil je, da se v vseh sosednjih državah širijo nove različice novega koronavirusa.Če želimo obdržati šolo v šoli do konca šolskega leta, je treba v rekordnem času cepiti vse učitelje in vzgojitelje, zato da bi nadoknadili to, kar smo v preteklem letu na nek način izgubili,” je dejal.

Vlada si po besedah Kacina v največji možni meri prizadeva, da bi skupaj z Evropsko komisijo in solidarnostno pomočjo med državami zagotovili zadostno količino cepiv. “Jutri pričakujemo izdajo certifikata s strani Evropske agencije za zdravila za četrto cepivo Johnson&Johnson. To cepivo bi moralo biti v 30 dneh po tem, torej v drugi polovici aprila, na voljo tudi v Sloveniji,” je povedal.

Prednost tega cepiva je v tem, da je dovolj en odmerek. “To pomeni, da bomo v aprilu, maju in juniju s povečanimi količinami in z več vrstami cepiv poskušali nadoknaditi to, kar v tem trenutku zamujamo,” je dejal Kacin.

“Mi skrbimo za to, da s pomočjo zunanjega partnerja v enem dnevu prepakiramo cepiva in jih razdelimo po cepilnih centrih in cepilnih mestih. Želimo to akcijo pospeševati, kolikor je le mogoče,” je dodal.

“Ko bomo pocepili učitelje, pridejo na vrsto tudi drugi,” je še povedal Kacin. Kdor se ne želi cepiti s cepivom AstraZenece, naj čim prej to sporoči. “Ker deset tisoč ali sto tisoč drugih čaka, da bi se čim prej lahko cepili in zavarovali sebe, svoje najbližje, delovno okolje in celotno družbo,” je dejal.

Žalosti ga, da je med delavci v vrtcih manjše zanimanje za cepljenje proti covidu-19, v šolah pa je delež zainteresiranih od 45 do 70 odstotkov. “Morate pa upoštevati, da je veliko prebolevnikov, ki se jim še ne mudi. Prav tako je veliko nosečih vzgojiteljic in pedagoških delavk,” je dejal Kacin.

Povedal je še, da bo za tiste, ki to bolezen že preboleli, dovolj en odmerek cepiva. “Svetovalne skupine, ki pripravljajo navodila za cepljenje za naprej, so zdaj pripravljene na to novo prakso, da bodo prebolevniki dobivali samo en odmerek. Preboleta bolezen se namreč šteje kot prvi odmerek,” je pojasnil.

Po obisku v zdravstvenem domu je Kacin obiskal še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), katerega direktorica Tjaša Žohar Čretnik je potrdila, da se tudi v tem tednu kaže večanje števila primerov angleške različice virusa v Sloveniji. Točnejše podatke pa bodo javnosti predstavili v četrtek.

Dogodki

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes obiskal mariborski zdravstveni dom, kjer se je seznanil s potekom cepljenja proti covidu-19 in pripravami na četrtkov začetek cepljenja delavcev v vzgoji in izobraževanju. Tam so po besedah vodstva sposobni cepiti dnevno 3000 ljudi.