Search
Close this search box.

Kdaj je v cerkvi še potrebna maska?

Tudi škofje so izdali nova navodila za bogoslužja v cerkvah, ki veljajo od včeraj.

Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom. Ob vstopu v cerkev si morajo razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva.Če to ni mogoče, morajo nositi zaščitno masko. Otrokom v cerkvah ni potrebno več nositi mask, zanje veljajo enaka navodila kot v šolah, je pojasnil tajnik SŠK, p. dr. Tadej Strehovec. 

Od včeraj pa lahko pevci in pevski zbori sodelujejo pri bogoslužju pod pogojem, da med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1, 5 metra. Priporočeno pa je, da pevci nosijo maske.

Za zakramente enaka pravila kot za maše

Verouk so začeli izvajati vzporedno s poukom v osnovni šoli in zanj veljajo enaka zdravstvena navodila kot v šolah.

Birme bo po novih navodilih spet mogoče obhajati. Kjer je potrebno, bodo nove termine birm posamezne škofije uskladile z župniki. So pa škofje določili minimalne pogoje za birmo. “Birmanci bodo morali imeti vsaj tri neposredna srečanja s katehetom, opraviti bodo morali devetdnevnico in se srečati z birmovalcem. Birme bodo po možnosti lahko v cerkvah ali pa na prostem.” je pojasnil p. dr. Strehovec.

Že spomladi oziroma poleti pa bo mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila. Za otroke, ki še niso pripravljeni, se obhajanje zakramenta prvega obhajila preloži na jesenski čas oziroma takrat ko to določi župnik.

Za obhajanje zakramentov, kot so krst, prvo obhajilo, birma in poroka, veljajo enaki pogoji kot za mašo. V primeru zaporednih krstov je treba prostore prezračiti.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil ustanov glede števila zbiranja ljudi.

Zopet možno spovedovanje v spovednicah

Spovedovanje bo zopet možno v spovednicah. V tem primeru, bo morala biti v spovednici nameščena ustrezna zaščita med vernikom in spovednikom, vernik si bo moral pred vstopom v spovednico razkužiti roke, vanjo pa bo lahko vstopil samo z masko. Škofje pa še vedno priporočajo, da se zakrament svete spovedi lahko obhaja tudi na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih, ki jih je treba redno prezračevati.

VIR: radio.ognjisce.si, rtvslo.si

Dogodki