Search
Close this search box.

Jutri začetek množičnega testiranja v več mestnih občinah

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujejo mag. Marija Magajne, prof. dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec in vladni govorec Jelko Kacin.

Marija Magajne z ministrstva za zdravje je pojasnila, da je množično testiranje prestavljeno na jutri. Prijave na testiranje niso potrebne, izvidi pa bodo jasni v cca 15 min. Testi so že v Sloveniji in jih je oz. jih bo dovolj, je dodala. 52 izvajalcev, skupaj okoli 130, bo v obliki mobilnih ekip izvajalo testiranja. To so predvsem zdravstveni domovi, koncesionarji ter še nekateri drugi, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. “Jutri pričenjamo promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi po Sloveniji na okužbo z novim koronavirus. Jutri naj bi se tako vključile vse mestne občine, okrepljeno pa bo testiranje v najbolj ogroženih območjih,” je pojasnila. Po besedah Magajnejeve se o točnih lokacijah še dogovarjajo, obstaja pa tudi možnost, da bi testiranja opravili tudi v manjših občinah.

Informacije o terminih in lokacijah testiranja bodo med drugim na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v Ljubljani pa so že napovedali, da bodo testiranja potekala na Kongresnem trgu.

Magajne je še dodala, da imajo hitrih testov dovolj. “Pozitivni na hitrem testu bodo zavedeni v posebno evidenco, ki jo bomo z jutrišnjem dnem poročali ločeno od PCR testov. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja,” je razložila.

Na vprašanje, ali se bodo lahko prebivalci manjših občin, kjer testiranje ne bo potekalo, na testiranje odpravili v bližnjo občino, pa je Magajne odgovorila: “Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo zagotovilo možnost za testiranje, tako kot za obisk zdravnika.” Zagotovila je, da je na voljo dovolj antigenskih testov.

“Če ste na testu pozitivni, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega zdravnika. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila,” je poudarila Magajne.

Ob tem pa se bo spremenilo tudi dnevno prikazovanje potrjenih okužb. Poleg števila opravljenih PCR testov in potrjenih okužb na teh testih bo po novem objavljeno tudi število opravljenih hitrih testov ter število pozitivnih oseb. Statistiki se bosta vodili ločeno. Če se bo oseba testirala na obeh testih, pa bo po besedah Magajne prikazan le en rezultat.

Testiranje bo potekalo do 24. decembra. Po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, tukaj je Magajne izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Magajne je dodala, da se bliža tudi predvideni datum prejema cepiv. “Nekaj manj kot 10.000 odmerkov cepiva bi lahko predvideno prejeli 26. 12. 2020. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.”

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem dejal, da cepiv še kar nekaj časa ne bo dovolj za cepljenje celotne populacije. V skladu s strategijo cepljenja bodo, kot je že znano najprej na vrsti stanovalci Domov za starejše in zaposlenih v domovih. “Prve prejete odmerke bomo namenili oskrbovancem v domovih za starejše in zaposlenim v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih,” pa je izpostavila tudi Magajne.

Dogodki

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujejo mag. Marija Magajne, prof. dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec in vladni govorec Jelko Kacin.