Search
Close this search box.

Jutri se začenja teden Rdečega križa s sloganom: “Rad imam rdeči križ”

Pričenja se teden Rdečega križa, ki bo tudi letos, tako kot vsako leto, trajal od 8. do 15. maja.

Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja Henrija Dunanta, že od leta 1948 praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki bosta letos potekala pod sloganom “Rad imam Rdeči križ”. S tem dnevom se pričenja tudi teden Rdečega križa, ki vsako leto traja do 15. maja, v tem tednu pa območna združenja Rdečega križa po Sloveniji pripravijo številne dogodke, s katerimi želijo javnosti približati svoje delovanje. V ta namen bodo na nekaterih lokacijah po Koroškem organizirali brezplačna merjenja holesterola, krvnega sladkorja in krvnega pritiska.

Kot so zapisali na spletni strani Rdečega križa Slovenije, se želijo letos ob svetovnem dnevu Rdečega križa zahvaliti prostovoljcem in prostovoljkam za pogum, predanost in dosežke, saj jih skupno presegajo že več kot 13.000.

Ob tednu Rdečega križa predsednik RKS Alojz Kovačič in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin v poslanici pišeta: »Svetovni dan Rdečega križa je priložnost, da se zahvalimo za pogum, predanost in dosežke več kot 13 tisoč prostovoljk in prostovoljcev ter delavcev Rdečega križa Slovenije, ki vsak dan v svojem okolju delajo z ljudmi, v najhujših trenutkih njihovih življenj – revščini, nesrečah in krizah. Prvi se odzivajo ​​in tako neprecenljivo prispevajo k naši moči in dosegu v skupnosti in dajejo najboljše možnosti naši nevtralni, neodvisni in nepristranski humanitarni akciji, da doseže tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč.«

Prostovoljke in prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagajo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije, tudi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč ali drugo obliko pomoči. S hrano, oblačili in plačili položnic pomagajo posameznikom, družinam in skupinam prebivalstva, ki si iz različnih razlogov ne morejo zagotoviti zadostnih sredstev za preživetje, in tako prispevajo k lajšanju revščine, odpravljanju socialne izključenosti in zmanjševanju neenakosti. Pridobivajo tudi krvodajalce in izvajajo krvodajalske akcije, zbirajo hrano in oblačila, izvajajo izobraževanje na področju laične prve pomoči, iščejo pogrešane osebe in se še na številne druge načine odzivajo na klice na pomoč.

V tednu Rdečega križa bodo v tem času na Poštah, postajališčih Slovenskih železnic in na avtobusnih postajah po Sloveniji vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodali doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 €, vsa zbrana sredstva pa bo Rdeči križ namenil izvajanju humanitarnih dejavnosti na lokalnih in nacionalnih ravneh. Lansko leto se je na tak način zbralo nekaj več kot 300.000 €.

NEKATERE AKTIVNOSTI, KI BODO V TEDNU RDEČEGA KRIŽA POTEKALE NA KOROŠKEM

PREVALJE
Občinski odbor Rdečega križa Prevalje vabi prebivalce Prevalj, Leš, Šentanela, Dolge brde in Poljane na Prevaljah na vsakoletno akcijo meritev holesterola, krvnega sladkorja in krvnega pritiska. To bo potekalo v soboto, 11. 5. 2019 v prostorih laboratorija Zdravstvene postaje na Prevaljah od 7:00 do 10:00 ure. Prosijo, da bodite tešči. Akcija je brezplačna. S seboj prinesite zdravstveno kartico.

DRAVOGRAD
– V Dravogradu bo od 6. 5. do 10. 5. med 9:00 in 11:00 potekala delitev prehrambnih paketov hrane intervencijskih zalog EU, prav tako bo v enakem času pod dežurstvom prostovoljk možno sprejeti in oddati rabljena oblačila.
– Med 7. 5. in 14. 5. bosta od 7:30 – 11:00 potekali krvodajalski akciji za KORK Črneče in Trbonje.
– Od 8. 5. do 15. 5. bo med 8:00 in 13:00 po OŠ Šentjanž in Dravograd s podružnicami potekalo zbiranje prostovoljnih prispevkov. Gre za simbolični 1 €, ki ga bo Rdeči križ namenil ogroženim učencem za nakup šolskih potrebščin.
– Od srede, 8. 5. do 19. 5. od 9:00 do 12:00 organizirano merjenje krvnega tlaka, holesterola in sladkorja po 6 krajevnih organizacijah Rdečega križa v občini Dravograd.
– 11. maja bo v Mercatorju Dravograd od 8:00 do 13:00 potekala zbirna akcija prehrambnih izdelkov.
– Ves mesec bo po šestih osnovnih šolah občine Dravograd potekala tudi zbirna akcija, v kateri bodo zbirali higienske pripomočke in prehrambne artikle za socialno ogrožene.

SLOVENJ GRADEC
– V Slovenj Gradcu bo prvi dan tedna Rdečega križa, 8. 5. med 8:00 in 12:00 potekal dan odprtih vrat v prostorih RK Slovenj Gradec.
– 9. 5. bo med 9:00 in 12:00 predstavljena predstavitev TPO in uporaba AED.
– 10. 5. bo od 10:00 – 19:00 potekalo zbiranje hrane v Tuš centru Mislinja, od 17:00 do 19:00 pa bo na istem mestu osrednja prireditev, kjer bodo potekale ustvarjalnice in delavnice za otroke, potekalo pa bo tudi brezplačno merjenje krvnega tlaka, ki ga bodo izvajali dijake srednje strokovne zdravstvene šole Slovenj Gradec.
– Po osnovnih šolah se bo v mesecu maju zbirala hrana, ki jo bodo skupaj z oblačili delili skozi celoten mesec.

Pričenja se teden Rdečega križa, ki bo tudi letos, tako kot vsako leto, trajal od 8. do 15. maja.