Search
Close this search box.

Jutri nas bo dosegla izrazita hladna fronta z ohladitvijo in padavinami

Nad Evropo je izrazita vremenska fronta z več ciklonskimi območji. Iz smeri Arktike je severno Evropo preplavil, za ta čas, zelo hladen zrak, dosegel pa je že tudi severni del srednje Evrope. Hladna fronta bo danes dosegla Alpe, jutri pa še naše kraje in okolico. Ozračje je v širšem obsegu, na meji med hladnim zrakom severno in toplim južno, zelo nestabilno. Nad našimi kraji pihajo vetrovi jugozahodne smeri, ki bodo jutri, v nižjih plasteh, ob prihodu hladne fronte, prehodno obrnili v severovzhodnik. 

Izrazita hladna fronta, ki se hitro približuje Alpam, je že zajela severni del srednje Evrope. Danes prehaja tudi Nemčijo. Ponekod v osrednjem delu Nemčije se bodo najvišje dnevne temperature danes gibale le malo nad lediščem. V višjih predelih bo ponekod snežilo. Ob prehodu vremenske fronte se bodo ponekod po Evropi pojavljale tudi nevihte z nalivi. 

Hladna fronta bo jutri zjutraj dosegla Slovenijo

Ponoči se bo oblačnost zgostila. Hladna fronta bo najprej zajela severovzhodno Slovenijo in bo tekom dneva prehajala Slovenijo, proti jugu in jugozahodu. V Prekmurju in Slovenskih Goricah bo že zgodaj zjutraj zapihal okrepljen severovzhodnik, ki se bo dopoldan, s prehajanjem fronte, prehodno razširil nad vso Slovenijo. Na Primorskem bo čez dan in popoldan zapihala šibka burja. Padavine se bodo zjutraj okrepile in se dopoldan postopno razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo v delu severne in vzhodne Slovenije, predvsem na območju Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Pohorja čez dan spustila pod 1000 m nadmorske višine. Precej višja pa bo nad Julijskimi Alpami in zahodno ter južno Slovenijo. Jutranje temperature bodo med 10 in 15 °C, čez dan pa se bo ob prehodu fronte hladilo. Dnevne temperature se bodo gibale med 6 in 11 °C, na Primorskem do okoli 16 °C. 

V severovzhodni Sloveniji bodo padavine že čez dan večinoma ponehale, drugod pa bodo oslabele popoldan. V zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo še v noči na sredo. 

V sredo zjutraj bodo padavine povsod ponehale, oblačnost pa se bo dopoldan trgala. Čez dan bo spremenljivo oblačno, največ sonca bo v vzhodni Sloveniji. Ponekod bo čez dan nastalo nekaj posameznih ploh, ki bodo bolj verjetne v severozahodni in zahodni Sloveniji. Ponekod bo spet zapihal jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od 4 do 9 °C, najvišje dnevne pa med 20 in 24 °C. 

V nadaljevanju tedna spremenljivo z občasnimi lokalnimi plohami in nevihtami

Tudi v nadaljevanju tedna bodo naši kraji na meji med toplejšim zrakom, južno od nas in hladnejšim, severno od nas. Ozračje bo tako pri nas kot tudi v naši širši okolici precej nestabilno. Prevladovalo bo spremenljivo oblačno vreme, občasno tudi delno jasno. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Predvsem čez dan in popoldan bodo ponekod nastajale krajevne plohe in nevihte. Po potrebi bomo vsakodnevno izdajali Prognozo neviht. Dnevne temperature se bodo večinoma gibale nad 20 °C, jutranje pa okrog 10 °C. 

Besedilo: neurje.si

Dogodki